Boc: Înţelegerile pe buget au fost respectate, PSD şi PNL să dovedească înţelepciune şi maturitate

Liderul PDL, premierul Emil Boc a făcut apel la "înţelepciunea şi maturitatea" PSD şi PNL pentru a adopta bugetul până la sfârşitul acestei săptămâni, arătând că înţelegerea cu cele două partide privind amendamentele la buget a fost respectată, dar decizia finală din comisii aparţine parlamentarilor

24 afișări
Imaginea articolului Boc: Înţelegerile pe buget au fost respectate, PSD şi PNL să dovedească înţelepciune şi maturitate

Boc: Înţelegerile pe buget au fost respectate, PSD şi PNL să dovedească înţelepciune şi maturitate (Imagine: Mediafax Foto)

"Înţelegerea a fost respectată, respectiv ca amendamentele la buget să se ducă la comisii. Cum au ieşit însă de acolo, aceasta este decizia parlamentarilor", a spus Boc, sosit la dezbaterile din plenul Parlamentului privind proiectul de buget pe 2010.

El a arătat că rămâne optimist şi consideră în continuare că bugetul poate fi adoptat până la sfârşitul acestei săptămâni, bazat pe majoritatea Guvernului, dar şi pe înţelepciunea şi maturitatea PSD şi PNL.

Camera Deputaţilor şi Senatul şi-au suspendat, miercuri dimineaţa, şedinţa, pentru o pauză de consultări solicitată de reprezentanţii PSD, care erau nemulţumiţi de faptul că unele înţelegeri stabilite cu o zi în urmă între liderii grupurilor nu fuseseră respectate.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a cerut o pauză de consulări, arătând că "a apărut un sentiment acut de neîncredere", deoarece lucruri stabilite marţi între lideri nu au fost respectate.

El a precizat că marţi se stabilise ca membrii comisiilor de buget-finanţe să se întâlnească miercuri dimineaţă pentru a a analiza unele amendamente, liderul PSD arătându-se nemulţumit că unul dintre grupurile parlamentare nu s-a ţinut de cuvânt. Hrebenciuc nu a vrut să precizeze care grup nu s-a ţinut de cuvânt, sugerând că acesta ar fi PDL.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a acuzat la rândul său faptul că parlamentarii PDL şi UDMR nu au respectat o înţelegere anterioară.

"Mi se pare cel puţin neserios să existe o convenţie între lideri politici, cu participarea unor membri ai Guvernului, în care să spunem: «haide să terminăm cu alocarea resurselor către comunităţile locale pe criteriu de clientelă politică şi altgoritm politic». Am propus o formulă acceptată inclusiv de cei de la PDL şi UDMR, a trecut de comisiile de buget-finanţe, a fost convenită cu liderii de grupuri. Este nemaiîntâlnit în 20 de ani de democraţie, şchioapă cum este ea, ca o convenţie şi un lucru bătut în cuie în Parlamentul României să fie răsturnat în câteva secunde doar pentru că într-un for de partid s-a decis: niciun fel de deviere de la proiectul de buget trimis de guvern. Este absolut stupid", a mai afirmat Mircea Geoană.

El a arătat că Parlamentul nu este "un fel de căsuţă poştală în care pui un timbru şi după aia scapi de dezbatere" şi a făcut apel la luciditate şi înţelepciune în privinţa amendamentelor la proiectul bugetului, acuzând Guvernul de "încăpăţânare copilărească".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici