Boc va cere rechemarea consulului Tiberiu Dinu

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că a decis să solicite ministrului de Externe rechemarea consulului României la Milano, Tiberiu Dinu, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

21 afișări
Imaginea articolului Boc va cere rechemarea consulului Tiberiu Dinu

Premierul Emil Boc (Imagine: Mediafax Foto)

Boc a refuzat să facă alte precizări în legătură cu acest caz.

Numele consulului Tiberiu Dinu a apărut în dosarul DGIPI, acesta fiind acuzat că a solicitat şefului DGIPI Cornel Şerban listingul convorbirilor unui post telefonic, precum şi identificarea deţinătorului unei cartele telefonice.

Potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti în acest caz, în perioada 27 decembrie 2008 - 12 ianuarie 2009, Şerban "a pus la dispoziţia consulului român la Milano, Tiberiu Dinu, la solicitarea acestuia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic, permiţând accesul acestuia la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, urmărindu-se ca, prin obţinerea acestor informaţii, să fie înlăturat unul dintre angajaţii consulatului".

Consulul i-a mai cerut lui Şerban să facă demersuri "pentru identificarea titularului/utilizatorului unui alt post telefonic". Instanţa arată, în motivare, citând referatul cu propunere de arestare, că Şerban Cornel a săvârşit infracţiunea de divulgare de informaţii nedestinate publicităţii atunci când i-a pus la dispoziţie consulului Tiberiu Dinu, la cererea acestuia, o listă detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un anumit post telefonic.

Motivarea mai arată că s-a susţinut de către Parchet că Şerban ar fi făcut demersuri pentru identificarea utilizatorului acestui post telefonic de unde erau transmise mesaje de ameninţare către cumnatul lui Dinu (ministrul Sănătăţii, Ion Bazac - n.r.).

În schimbul permiterii accesului la aceste informaţii, Şerban Cornel a primit promisiuni şi a beneficiat de sprijinul lui Dinu Tiberiu, prin intermediul relaţiilor acestuia, pentru promovarea în funcţia de director adjunct al DGIPI", lucru petrecut la 9 ianuarie, potrivit datelor cuprinse în motivarea instanţei.

"Circumstanţele în care au acţionat inculpaţii, în contextul monitorizării României de către UE pe Justiţie, intervenţia acestora într-un dosar penal al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, poziţia profesională pe care o ocupă aceştia, de director şi, respectiv şef serviciu, instituţiile reprezentative şi cu atribuţii speciale din care aceştia fac parte, şi anume Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia Generală Anticorupţie relevă pericolul concret pentru ordinea publică, faptele acestora influenţând în mod extrem de negativ percepţia publică asupra instituţiilor statului care trebuie să vegheze în fapt, la apărarea ordinii de drept şi a legalităţii", se mai arată în motivarea Curţii de Apel care citează din referatul cu propunere de arestare al procurorului.

Consulul Dinu a avut, luni, o discuţie, la Guvern cu premierul Emil Boc, la care a participat şi ministrul de Externe Cristian Diaconescu.

După întâlnire, surse oficiale declarau că Boc va lua o decizie în privinţa consulului României la Milano, Tiberiu Dinu, după ce va avea, marţi, o discuţie doar cu ministrul de Externe,Cristian Diaconescu.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că deocamdată nu se pune problema rechemării din punct de vedere diplomatic, a consului României la Milano, Tiberiu Dinu.

Tiberiu Dinu s-a prezentat, marţi, la DNA, unde a fost citat ca martor în procesul privind DGIPI.

La intrarea în sediul DNA, Tiberiu Dinu a refuzat să facă declaraţii, spunând doar că nu are nicio legătură cu acest caz. Întrebat dacă i-a cerut diverse informaţii fostului şef al DGIPI, Cornel Şerban, Dinu a refuzat, de asemenea, să răspundă.

El a precizat că a venit în calitate de martor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici