Bogdan Aurescu l-a invitat pe şeful diplomaţiei americane, John Kerry, în România, în 2015

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, în Elveţia, o întrevedere cu secretarul american de stat, John Kerry, pe care l-a invitat să viziteze România, în 2015, când se împlinesc 135 de ani de relaţii diplomatice între Bucureşti şi Washington, se arată într-un comunicat MAE.

151 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu l-a invitat pe şeful diplomaţiei americane, John Kerry, în România, în 2015

Bogdan Aurescu l-a invitat pe şeful diplomaţiei americane, John Kerry, în România, în 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit sursei citate, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, John Kerry, în marja Consiliului Ministerial OSCE de la Basel, Elveţia.

În cadrul discuţiei, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul României pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, care reprezintă un pilon central al politicii externe a României.

Cei doi oficiali au abordat situaţia postelectorală din Republica Moldova, fiind salutate negocierile pe care le poartă cele trei partide proeuropene din Republica Moldova pentru constituirea noului guvern.

Bogdan Aurescu a evocat, totodată, faptul că, în 2015, România şi Statele Unite vor celebra 135 de ani de relaţii diplomatice şi a adresat omologului american invitaţia de a realiza anul viitor o vizită oficială la Bucureşti, pentru marcarea acestei aniversări şi discutarea căilor de aprofundare a Parteneriatului Strategic.

El l-a informat pe omologul american cu privire la progresele în pregătirea Bazei de la Deveselu, a cărei operaţionalizare urmează să aibă loc, de asemenea, în 2015, realizând astfel faza a doua a Abordării Adaptive în Etape a Apărării Împotriva Rachetelor Balistice din Europa (EPAA), parte importantă a dimensiunii politico-militare a Parteneriatului Strategic bilateral, se mai arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Tot în marja reuniunii OSCE de la Basel, ministrul Bogdan Aurescu a avut, joi, o întrevedere bilaterală cu ministrul georgian de Externe, Tamar Beruceaşvili.

Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa pe care Bucureştiul o acordă implementării Pachetului Substanţial de Măsuri privind Georgia, adoptat cu prilejul summit-ului NATO din Marea Britanie, arătând că România este interesată să participe la efortul aliat menit să consolideze securitatea Georgiei şi să sprijine reformele în domeniul apărării.

În ceea ce priveşte Politica de Securitate şi Apărare Comună, şeful diplomaţiei române a reiterat susţinerea României pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia (EUMM), în care contingentul român este cel mai numeros (41 de monitori) dintre statele membre UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici