Bogdan Olteanu: Modificările la OUG 60/2006 nu se referă la ziarişti

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, susţine că amendamentele adoptate în unanimitate de Camera Deputaţilor la OUG 60/2006 de modificare a Codului de procedură penală şi a altor legi nu vizează în niciun fel presa.

3 afișări
Imaginea articolului Bogdan Olteanu: Modificările la OUG 60/2006 nu se referă la ziarişti

Bogdan Olteanu: Modificările la OUG 60/2006 nu se referă la ziarişti

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei 60 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi, iniţiat de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, care o suferit o serie de modificări în Comisia juridică a acestui for.

Noi reglementări au în vedere şi prevederile articolului 195 din Codul penal, referitor la violarea secretului corespondenţei.

Astfel, potrivit alineatului 2 al articolului 195, "cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la şase luni la trei ani - n.r.) se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului acesteia, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, sau înregistrate audio ori video, fără drept, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare". Modificarea introdusă este de fapt sintagma "sau înregistrate audio ori video, fără drept".

După alineatul 2 al articolului 195 se introduce un alineat nou, potrivit căruia "dacă faptele prevăzute la alineatele 1 şi 2 au fost săvârşite de către o persoană în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu depăşirea limitelor acestora, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi". Reglementarea a fost motivată de respectarea dreptului la viaţă privată.

Olteanu argumentează că responsabilitatea păstrării confidenţialităţii acestor informaţii revine exclusiv reprezentanţilor autorităţilor publice (judecători, procurori, poliţişti).

"Divulgarea conţinutului unor informaţii confidenţiale nu se referă la prezentarea acestora în mass-media de către ziarişti. În momentul în care un jurnalist intră în posesia unor astfel de materiale el nu este împiedicat să le facă publice", precizează preşedintele Camerei Deputaţilor.

El aminteşte de "celebrul caz al hărţilor militare de la Focşani, situaţie în care instanţa de judecată a decis că jurnalistul care le-a facut publice nu a comis nicio ilegalitate".

"Jurnalistul are doar datoria de a respecta normele de deontologie profesională privitor la obligaţia de a difuza informaţii cu caracter public", conchide Olteanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici