Boicotul opoziţiei continuă. Deputaţii PNL şi PDL plimbă panouri cu sloganuri prin sala de plen

Grupurile parlamentare ale PNL şi PSD au părăsit, miercuri, sala de plen, invocând faptul că şedinţa acestui for legislativ este condusă de Roberta Anastase.

21 afișări
Imaginea articolului Boicotul opoziţiei continuă. Deputaţii PNL şi PDL plimbă panouri cu sloganuri prin sala de plen

Boicotul opoziţiei continuă. Deputaţii PNL şi PDL plimbă panouri cu sloganuri prin sala de plen (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a precizat că formaţiunea sa va insista ca Roberta Anastase să nu prezideze şedinţa de plen a Camerei, având în vedere că este suspectată de fraudă.

Totodată, Nicolăescu a arătat că Anastase este secondată de doi secretari de şedinţă din partea aceluiaşi partid, ceea ce este neregulamentar.

Nicolăescu a acuzat, de asemenea, că preşedintele Traian Băsescu a venit marţi în Parlament solicitând un moratoriu, dar a vorbit, de fapt, în faţa unei "majorităţi iresponsabile şi toxice" şi nu avea în sală "opoziţia antinaţională".

Totodată, Nicolăescu a criticat faptul că materialele PNL (bannerele şi fanioanele - n.r.) prin care se solicita demisia Robertei Anastase au fost mutate, marţi, din zona grupului, înainte de şedinţa comună în care preşedintele Traian Băsescu şi-a prezentat mesajul pe politică internă.

"Am rugat ieri (marţi - n.r.) ca toate materialele pe care le avem în partea de sală arondată grupului să rămână pe loc. Nu au rămas, a trebuit să ne ducem după ele să le punem la loc. Dacă vreţi să facem educaţie fizică, facem, dar nu cred că aveţi calitatea să ne spuneţi ce să facem. Rog să luaţi măsurile ca în sectorul arondat grupului nostru să nu se mai amestece nimeni, să nu vă bateţi joc şi de noi aşa cum vă bateţi joc de acest popor", a spus Nicolăescu.

Decizia de a părăsi sala a fost luată şi de grupul PSD, social-democraţii precizând că se retrag la sala de grup şi vor participa la celelalte acţiuni parlamentare.

Panouri ale PDL, motiv de scandal la Camera Deputaţilor

Deputaţii PDL au postat şi ei în sala de plen, în zona arondată grupului PNL, patru panouri mari, albe, pe care se poate citi "Sunt absent dar vreau diurnă".

Panourile PDL au fost aşezate printre panourile PNL, prin care liberalii solicitau demisia Robertei Anastase.

Demersul democrat-liberalilor a fost criticat chiar de liderul grupului UDMR, Olosz Gergely, care le-a cerut deputaţilor PDL "să nu se coboare" la nivelul opoziţiei.

Gergely a solicitat o pauză de consultări, iar preşedintele de şedinţă, Roberta Anastase, a acordat pauza, ea solicitând, în acelaşi timp, chestorilor să înlăture toate panourile, şi cele ale PNL, şi cele ale PDL, din zona dreaptă a sălii.

În acelaşi timp, deputatul PNL Mihăiţă Calimente a luat un panou al PDL cu înscrisul "Sunt absent dar vreau diurnă" şi l-a dus chiar în faţa liderului grupului PDL, Mircea Toader, care a plecat de la pupitru.

La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa de plen a fost reluată, cu propunerea avansată de liderii de grup care au convenit să se supună la vot pentru a împuternici chestorii ca niciun astfel de material să nu mai fie acceptat în plen sau la balcoane.

"Când generezi o astfel de acţiune, automat ai şi contrareacţii", a spus Anastase.

Ea a supus la vot propunerea de a înlătura toate materialele din plen, înregistrându-se 72 de voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a precizat, de la tribuna Camerei, că votul nu este legal, în condiţiile în care nu poate trece o hotărâre cu 72 de voturi, şi a solicitat ca materialele să fie lăsate la locul lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici