Borbely: Târgu Mureş poate fi capitala unei regiuni cu Harghita, Covasna, eventual Bistriţa, Braşov

Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely afirmă că municipiul Târgu Mureş ar putea fi capitala unei regiuni formate din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, eventual şi cu Bistriţa-Năsăud sau Braşov.

372 afișări
Imaginea articolului Borbely: Târgu Mureş poate fi capitala unei regiuni cu Harghita, Covasna, eventual Bistriţa, Braşov

Laszlo Borbely (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potrivit unui punct de vedere privind regionalizarea, transmis, luni, de biroul de presă al deputatului UDMR de Mureş Laszlo Borbely, vicepreşedinte politic al Uniunii, există o serie de argumente pentru ca municipiul Târgu Mureş să fie desemnat capitala unei regiuni formate din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, eventual şi cu Bistriţa-Năsăud sau Braşov.

"Municipiul Târgu Mureş reprezintă locaţia cea mai bună pentru o regiune alcătuită din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna (eventual şi cu Bistriţa-Năsăud sau Braşov), deoarece, deşi reprezintă un centru economic şi cultural al acestei regiuni, nu este îndepărtat de nivelul de dezvoltare al celorlalte centre urbane şi este legat cu o reţea adecvată feroviară şi de drumuri de acestea, precum şi de întreaga zonă menţionată. Pe lângă acestea, Târgu Mureş îndeplineşte şi o varietate de funcţii necesare unui centru regional, dispune de un aeroport internaţional, va fi în apropierea nodului de legătură între cel puţin două autostrăzi, este centru universitar şi centru medical renumit, dar şi un centru logistic", afirmă el.

Deputatul susţine că un proces de reorganizare regională care să creeze un cadru adecvat pentru dezvoltarea armonioasă a întregii societăţi ar trebui să se materializeze prin crearea unor regiuni care să fie compuse din "trei, patru, maximum cinci judeţe aflate la un stadiu similar de dezvoltare, cu un potenţial de dezvoltare similar şi care să beneficieze de egalitate în cadrul regiunii".

Potrivit sursei citate, aceste regiuni ar trebui ca, la nivel administrativ, să aibă în primul rând competenţe în domeniul politicii de dezvoltare, să fie conduse de organe decizionale alese de către colegii electorale alcătuite din primari şi consilieri judeţeni şi să aibă centre regionale cu adevărat funcţionale.

"La modul concret, aplicarea principiului subsidiarităţii şi al descentralizării în procesul de regionalizare implică aducerea unor competenţe de la nivel naţional la nivel regional, nicidecum comasarea unor competenţe care se regăsesc momentan la nivel de judeţ, la nivelul unui centru regional, ceea ce ar duce la o recentralizare şi mai puternică a administraţiei. Mai mult decât atât, sensul alocării competenţelor trebuie să fie unul de apropiere către nivelul cetăţenilor, al comunităţilor locale", mai afirmă Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici