Cambridge Analytica în România, pas cu pas. Noile dezvăluiri ale consultantului britanic care susţine că a fost ofertat pentru a lucra în campania PSD la parlamentare

După ce a ieşit la iveală faptul că scandalul Cambridge Analytica ar putea avea ramificaţii şi în România, compania fiind suspectată de posibile implicări în campania electorală a PSD pentru alegerile parlamentare din 2016, consultatul Rupert Wolfe-Murray, cel care susţine că a fost abordat de companie pentru a fi infiltrat în echipa lui Dragnea, face noi dezvăluiri.

6075 afișări
Imaginea articolului Cambridge Analytica în România, pas cu pas. Noile dezvăluiri ale consultantului britanic care susţine că a fost ofertat pentru a lucra în campania PSD la parlamentare

Cambridge Analytica în România, pas cu pas. Noile dezvăluiri ale consultantului britanic care susţine că a fost ofertat pentru a lucra în campania PSD la parlamentare

„Atunci când Mark Turnbull, unul dintre directorii SCL, compania ce deţine Cambridge Analytica, mi-a cerut să lucrez cu ei pentru alegerile din România din 2016, am devenit brusc suspicios. Cine ar putea fi clientul, am întrebat eu, şi ce ar implica o astfel de muncă? Mi-au răspuns că ar fi vorba despre PSD, cel mai dubios partid politic din România. Aceştia îşi doreau să obţină dreptul de a le 'aranja' alegerile şi eu aş fi putut fi parte din echipă”, scrie Rupert Wolfe-Murray pe emerging-europe.com.

Acesta mai spune şi că, într-un e-mail datat 3 august 2016, Turnbull i-a descris cam ce ar fi avut de făcut: „Ceea ce oferim este includerea unei echipe de două persoane în cadrul actualei echipe de campanie - un strateg politic şi un specialist în comunicare, dar care să aibă, efectiv, roluri şi abilităţi similare - pentru a oferi direcţii strategice şi asistenţă pe durata campaniei (branding, copywriting, PR, relaţii cu presa, extindere digitală etc.), pentru următoarele 2-3 luni”.
Wolfe-Murray a replicat atunci că nu există nicio şansă ca el să lucreze pentru un partid politic din România, argumentând că nu vrea să-şi strice reputaţia şi spune că s-a declarat şocat atunci când l-a văzut pe Alexander Nix vorbind pe Channel 4 despre o operaţiune sub acoperire derulată într-o ţară est europeană, un demers atât de secretizat încât nimeni nu ştia măcar că au fost implicaţi.

„Am realizat atunci, stupefiat, că ţara la care se refereau ar fi putut să fie România, iar eu eram pe cale să fiu parte a unei echipe sub acoperire care urmărea subminarea democraţiei. În momentul ăla m-am simţit de parcă aş fi evitat, la limită, un glonţ. Primul meu gând a fost, apoi, să împărtăşesc această poveste, să ajungă şi la oamenii din România, pentru ca ei să ştie ce i-a pândit”, mai scrie consultantul.

Acesta spune că, ulterior, i-a scris chiar lui Turnbull pentru a-l întreba dacă au reuşit, până la urmă, să obţină operaţiunea în alegerile din România şi că acesta ar fi răspuns chiar rapid, afirmând că nu au lucrat niciodată pentru un partid de la Bucureşti, conexiune negată şi de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Compania Cambridge Analytica este în aceste zile protagonista scandalului momentului, după ce o investigaţie realizată de jurnaliştii de la Channel 4 dezvăluie modul în care firma a făcut, în secret, campanie pentru Donald Trump, cu ajutorul datelor pe care le-ar fi obţinut de la Facebook, de jur împrejurul lumii. Şefii acesteia au fost filmaţi în timp ce vorbeau despre folosirea foştilor spioni, a carţilor de identitate false, despre mită şi prostituate, instrumente menite să-i asigure lui Trump victoria în scrutinul prezidenţial din SUA.
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici