Camera Deputaţilor are termen de 20 de zile pentru a vota ridicarea imunităţii lui Trăşculescu

Camera Deputaţilor are un termen de 20 de zile pentru a se pronunţa asupra solicitărilor de ridicare a imunităţii în cazul unui deputat, iar deputaţii pot decide, în situaţii precum cea a deputatului PDL Alin Trăşculescu, inclusiv asupra revocării măsurii de reţinere.

155 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor are termen de 20 de zile pentru a vota ridicarea imunităţii lui Trăşculescu

Camera Deputaţilor are termen de 20 de zile pentru a vota ridicarea imunităţii lui Trăşculescu (Imagine: Bogdan Maran - MediafaxFoto)

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, membrii aceste Ccamere "nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor, după ascultarea lor", iar urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa de judecată fiind a ICCJ.

Cu toate acestea, în cazurile de flagrant, precum cel al deputatului PDL Alin Trăşculescu, "deputaţii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei".

"Situaţia va fi adusă de îndată la cunoştinţă ministrului Justiţiei. Ministrul Justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei Deputaţilor asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri", arată articolul 194 din Regulament.

În plus, pentru arestarea preventivă propusă de procurori este necesar acceptul Camerei Deputaţilor.

În cazul unei asemenea solicitări "preşedintele Camerei aduce la cunoştinţă deputaţilor cererea, în şedinţă publică, după care o trimite de îndată Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi spre examinare, care va stabili, prin raportul său, dacă există sau nu există motive temeinice pentru aprobarea cererii".

O hotărâre a Comisiei juridice trebuie să fie adoptată în cel mult cinci zile de la sesizare, prin vot secret al majorităţii membrilor acesteia.

Un alt termen de cinci zile este acordat pentru grupul parlamentar al deputatului care trebuie să exprime un punct de vedere asupra solicitării procurorilor şi a rapotului Comisiei juridice.

Ulterior, documentele sunt înaintate Biroului Permanent şi se supun dezbaterii şi aprobării Camerei Deputaţilor în cel mult 20 de zile, decizia fiind luată cu votul majorităţii membrilor prezenţi.

De asemenea, articolul 195 din Regulament precizează că "toate cererile privind ridicarea imunităţii parlamentare se înscriu cu prioritate pe ordinea de zi".

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice! 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici