Candidatura lui Voiculescu la alegerile din noiembrie este legală

Candidatura lui Dan Voiculescu la alegerile uninominale a fost considerată validă de Curtea de Apel Bucureşti, care a judecat procesul dintre acesta şi Asociaţia Adevăr şi Dreptate, ajuns în fază finală.

20 afișări
Imaginea articolului Candidatura lui Voiculescu la alegerile din noiembrie este legală

Candidatura lui Voiculescu la alegerile din noiembrie este legală (Imagine: Mediafax Foto)

Decizia de luni a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) este definitivă.

În timpul judecării recursului, magistraţii CAB au admis trimiterea dosarului la Curtea Constituţională a României (CCR) în vederea soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate invocate de avocaţii asociaţiei.

La CCR, magistraţii au decis că articolul considerat nelegal nu contravine normelor constituţionale iar dosarul a ajuns din nou pe rolul Curţii de Apel Bucureşti pentru continuarea judecării recursului.

Avocatul care a pledat pentru asociaţia Adevăr şi Dreptate în acest proces, Mihai Rapcea, a declarat, luni după-amiază, pentru MEDIAFAX, că "războiul a fost pierdut odată cu respingerea excepţiei la Curtea Constituţională". El a precizat că din acest motiv nu s-a mai prezentat în instanţă la termenul de luni al procesului.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 26 octombrie, trimiterea la Curtea Constituţională a contestaţiei Asociaţiei "Adevăr şi Dreptate" la decizia Biroului Electoral Municipal (BEM) de admitere a candidaturii lui Dan Voiculescu la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Potrivit excepţiei de neconstituţionalitate invocate de Asociaţia "Adevăr şi Dreptate", OUG 97 din 2008, prin articolul 45, a modificat articolul 32 punctul 1 din Legea 35/2008 în care se arăta că "acceptarea de către biroul electoral de circumscripţie a unei candidaturi poate fi contestată de către cetăţenii cu drept de vot, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale în termen de 72 de ore de la expirarea termenului de depunere a candidaturii".

Concret, prin OUG 97, termenul de depunere a contestaţiilor s-a redus de la 72 la 48 de ore.

"Acceptarea de către biroul electoral de circumscripţie a unei candidaturi se face, în termen de 24 de ore de la depunere, prin decizie şi poate fi contestată de către cetăţenii cu drept de vot, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, în termen de cel mult 48 de ore de la afişarea deciziei de acceptare", se arată în articolul 45 din OUG 97/2008 care modifică articolul 32 alineatul 1 din legea 35/2008.

Tribunalul Bucureşti a respins, în 24 octombrie, contestaţia Asociaţiei "Adevăr şi Dreptate" la decizia Biroului Electoral Municipal de admitere a candidaturii lui Dan Voiculescu la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, pe motiv că a fost formulată tardiv.

Asociaţia "Adevăr şi Dreptate" a cerut, în contestaţie, respingerea candidaturii lui Dan Voiculescu pe motiv că acesta ar fi comis mai multe falsuri în acte publice.

Preşedintele fondator al PC candidează pentru Senat în colegiul 8 Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici