Cătălin Predoiu a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Bucureşti. Liderii din ţară cer analiză în partid după eşecul alegerilor de la nivelul Capitalei

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, luni, că nu va reveni asupra deciziei de a demisiona de la şefia PNL Bucureşti şi a mai spus că nu este în măsură să judece dacă şi alţi lideri PNL ar trebui să plece, o analiză urmând să fie făcută marţi în şedinţa BPN.

4483 afișări
Imaginea articolului Cătălin Predoiu a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Bucureşti. Liderii din ţară cer analiză în partid după eşecul alegerilor de la nivelul Capitalei

Cătălin Predoiu a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Bucureşti (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Întrebat dacă şi alte persoane ar mai trebui să îşi dea demisia, Predoiu a spus că nu este în măsură să facă judecăţi de valoare şi că astfel de lucruri se vor discuta în BPN.

"Nu sunt în măsură să fac eu judecăţi de valoare. Avem miercuri un BPN şi acolo se discută astfel de lucruri. (…) Nu un singur om evaluează performanţa altora, ci într-un partid serios aşa cum PNL este, o astfel de analiză se face în forurile de conducere ale partidului, oricât de insipidă vi s-ar părea această declaraţie. Aşa sunt principiile insipide. Regula asta este. Că unul sau altul ia o decizie individuală şi face o autoevaluare. Este o altă poveste şi are acest drept, drept de care eu am uzat. Dar discuţiile per ansamblu vor avea loc miercuri la BPN", a afirmat Predoiu.

Întrebat dacă este de părere că preşedintele Klaus Iohannis are o vină în ceea ce priveşte eşecul PNL la alegerile locale, Predoiu a afirmat că nu dă vina pe alţii şi "ce ai de făcut îţi faci tu singur".

"Asta a fost încercarea şi provocarea noastră", a mai spus Predoiu.

Predoiu a mai precizat că dintre colegii săi de la Bucureşti, doar Dan Cristian Popescu şi-a mai anunţat demisia.

"La ora asta, din câte am văzut în afară de depunerea manadatului meu, domnul Dan Cristian Popescu a depus mandatul de prim-vicepeşedinte al organizaţiei Sector 2. Este o demisie, nu este sub condiţie, nu este în aşteptare. Este o demisie formală", a declarat prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu a afirmat că nu va reveni asupra gestului său de a demisiona de la şefia PNL Bucureşti, dacă i se va cere să facă acest lucru afirmând că este "un act făcut pe bune".

Predoiu a afirmat că au fost colegi care i-au cerut să rămână în funcţie, însă, i-a refuzat.

"Mai mulţi colegi mi-au cerut să rămân. (…) Copreşedinţii m-au invitat să reflectez serios la această decizie. În politică trebuie să impunem nişte standarde în orice împrejurare. Aşa simt că trebuie să fac" a susţinut Predoiu.

Cătălin Predoiu a mai spus că Ciprian Ciucu căruia i-a propus postul de vice-primar, în condiţiile în care liberalul ar fi câştigat Primăria Capitalei, va rămâne membru PNL.

Cătălin Predoiu i-a delegat atribuţiile de şef al PNL Bucureşti lui Cristian Buşoi

Cătălin Predoiu i-a delegat atribuţiile de preşedinte al organizaţiei PNL Bucureşti lui Cristian Buşoi, liderii PNL urmând să discute variantele pentru conducerea filialei în şedinţa care a fost convocată pentru oara 15:00, printre numele vehiculate fiind şi cel al lui Teodor Atanasiu.

"Deocamdată dimineaţă am delegat atribuţiile lui Cristian Buşoi, înainte de a-mi formaliza demisia la ora prânzului", a declarat Cătălin Predoiu pentru MEDIAFAX.

Decizia ar urma să fie luată în condiţiile în care Cătălin Predoiu părăseşte conducerea organizaţiei PNL Bucureşti ca urmare a eşecului din alegerile locale.

Predoiu a declarat pentru MEDIAFAX că demisia sa din fruntea PNL Bucureşti, cea mai mare organizaţie a partidului, urmează să fie formalizată.  "Deocamadtă am delegat atribuţiile lui Cristian Buşoi înainte de a-mi formaliza demisia", a precizat Predoiu.

În PNL s-a vehiculat, începând cu duminică seară, după ce Cătălin Predoiu a anunţat că îşi va depune demisia, numele europarlamentarului PNL Cristian Buşoi, iar ulterior liberalii au discutat şi posibilitatea preluării conducerii PNL de către Teodor Atanasiu, au declarat pentru MEDIAFAX, surse din PNL.

Cristian Buşoi a fost primul candidat desemnat de PNL pentru Primăria Capitalei. De asemenea, Teodor Atanasiu a fost şi coordonatorul campaniei electorale din Bucureşti, însă, nici un liberal nu a cerut capul acestuia în urma eşecului de la Bucureşti.

Cătălin Predoiu şi-a depus mandatul de preşedinte al organizaţiei PNL Bucureşti, ca urmare a rezultatului obţinut în cursa pentru Primăria Capitalei, aşa cum a susţinut duminică, după afişarea exit-poll-urilor finale care l-au plasat pe locul trei, la diferenţă mare de candidaţii PSD şi USB.

Liberalii au convocat şedinţa Biroului Politic Naţional pentru miercuri, ora 15.00, urmând să fie discutate măsurile care se impun cu privire la rezultatul obţinut în alegerile locale.

Într-o primă reacţie după alegerile locale, copreşedintele PNL Vasile Baga a declarat, luni, că este dezamăgit de rezultatul de la Bucureşti, nu însă şi de cel obţinut de PNL în ţară.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Quintus Ionescu: Demisia lui Predoiu, un act bărbătesc

„(Demisia lui Cătălin Predoiu-n.r.) este un act bărbătesc, de demnitate şi aşa cum îl cunosc pe domnul Predoiu nu mă surprinde atitudinea lui”, a declarat pentru MEDIAFAX, preşedintele de onoare al PNL, Mircea Quintus Ionescu.

Mircea Quintus Ionescu, a afirmat că a fost dezamăgit de scorul obţinut în Bucureşti.

„Fără îndoială. Eu am făcut toate campaniile din cel de al Doilea Război Mondial, unde am pierdut am recunoscut că am pierdut, unde am câştigt ne-am bucurat că am câştigat. Nu ne ferim să recunoaştem înfrângerile”, a declarat Mircea Quintus Ionescu, întrebat dacă a fost dezamăgit de rezultatul obţinut de PNL în Bucureşti.

Liberalul a mai afirmat că alegătorii din Bucureşti ar fi trebuit să îşi aleagă oameni mai buni indiferent de propagandă care s-a făcut.

„Sunt foarte trist de rezultatul din Bucureşti”, a mai spus preşedintele de onoare al PNL.

Mai mulţi lideri liberali din ţară susţin că este nevoie de o analiză serioasă în partid după eşecul înregistrat la alegeri în Bucureşti, fără a spune dacă se aşteaptă şi la demisii la nivelul conducerii formaţiunii.

Primarul municipiului Arad, liberalul Gheorghe Falcă, reales pentru al patrulea mandat consecutiv în fruntea Primăriei Arad, consideră că pentru PNL rezultatul alegerilor în municipiul Bucureşti era previzibil pentru că partidul a tot schimbat candidaţii la primăria Capitalei.

"După mine era previzibilă pierderea (de la Bucureşti - n.r.) în momentul în care am schimbat la rând candidaţii şi am înţeles că domnul Predoiu şi-a asumat deja vina politică", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, cel care este şi preşedinte al PNL Arad.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca şi conducerea naţională a PNL să-şi asume rezultatele, Gheorghe Falcă spune că va urma o analiză a modului în care s-au pregătit alegerile.

Gheorghe Falcă este cel mai longeviv primar al municipiului Arad după Revoluţia din 1989 şi al doilea de la 1900 încoace.

Co-preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, consideră că rezultatele alegerilor locale din Capitală sunt o problemă internă a filialei PNL Bucureşti, care trebuie să ia măsuri. „Rezultatele alegerilor locale din Capitală sunt o problemă internă a filialei PNL Bucureşti care trebuie să îşi facă analizele necesare şi să ia măsurile care se impun”, a spus Nicoară.

„PNL va găsi, cu siguranţă, resurse pentru a face evaluările necesare şi va găsi soluţiile şi mecanismele necesare pentru alegerile din toamnă”, a spus şi Daniel Buda, co-preşedinte PNL Cluj.

Senatorul Tudor Barbu, copreşedintele PNL Gorj susţine că Biroul Politic al PNL se va reuni miercuri pentru a face o analiză, în urma căreia se va stabili cine este vinovat pentru eşecul înregistrat în Capitală.

”În primul rând, aşa cum face orice partid serios, trebuie să fie analizat rezultatul, nu doar la Bucureşti, ci în toată ţara, pentru că trebuie privit într-un context naţional şi văzut unde lucrurile nu au mers cum trebuie. Apoi va trebui să fie făcută o strategie şi redresat mersul partidului, pentru a nu se mai repeta situaţia de ieri, din Bucureşti. Este foarte greu de spus cine ar trebui să-şi asume vina, pentru că miercuri va fi o şedinţă de analiză de conducere a partidului, un Birou Politic Naţional şi atunci, cu cifrele pe masă, cu explicaţiile tuturor pe masă, se va discuta şi se va lua o decizie. Ar fi prematur să mă pronunţ, chiar dacă sunt membru al Biroului Politic Naţional, să mă pronunţ asupra vinovăţiilor. E greu, foarte greu de spus. Bucureştiul a fost o bătălie dusă cu sincope majore şi o bătălie cu rezultatul pe care îl ştie toată Europa, toată lumea, nu numai România”, a declarat pentru MEDIAFAX, Tudor Barbu, copreşedintele PNL Gorj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici