Cazanciuc cere Camerei detalii despre codul de conduită. Zgonea: Se adoptă în sesiunea asta

Ministrul Justiţiei a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor în care cere, în perspectiva raportului MCV, elemente relevante privind codul de conduită a parlamentarilor, Valeriu Zgonea precizând că modificarea regulamentului Camerei şi elaborarea codului se vor face în această sesiune.

222 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc cere Camerei detalii despre codul de conduită. Zgonea: Se adoptă în sesiunea asta

Cazanciuc cere Camerei detalii despre codul de conduită. Zgonea: Se adoptă în sesiunea asta (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, în care cere ca, în perspectiva raportului MCV, să transmită "elemente relevante" privind codul de conduită şi măsurile luate pentru prevenirea presiunilor mediatice şi politice asupra sistemului judiciar.

"În vederea pregătirii viitorului raport MCV, precum şi a misiunii de evaluare programate în perioada 25-27 noiembrie 2013, vă adresăm rugămintea de a ne transmite elemente relevante privind proiectul Codului de conduită a parlamentarilor (ex: stadiu, principalele elemente ale proiectului), precum şi informaţii referitoare la măsuri adoptate sau iniţiate de către membri ai Senatului, care să prevină presiunile mediatice şi politice asupra sistemului judiciar", se arată în scrisoarea semnată de Robert Cazanciuc.

În scrisoare se menţionează că ar trebui transmisă contribuţia instituţiei Camerei până la data de 21 octombrie, "în limba engleză, în format electronic şi pe suport de hârtie".

"Având în vedere data limită de transmitere a raportului României către CE, vă adresăm rugămintea ca materialul comunicat până la data de 21 octombrie 2013 să reprezinte versiunea finală şi consolidată a contribuţiei dumneavoastră", se mai arată în scrisoare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că Biroul Permanernt a stabilit un calendar pentru modificarea Regulamentului Camerei şi elaborarea Codului de conduită astfel încât acestea să fie adoptate până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

Zgonea a făcut aceste precizări după şedinţa Biroului Permanent în care s-a discutat scrisoarea primită de la Cazanciuc privind raportul MCV.

"Este vorba de chestiunile pe care le avem în angajament: codul de conduită al parlamentarilor şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, pornind de la modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor. Chiar am avut o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare să avem până la sfărşitul lunii o propunere de nou regulament şi o propunere de cod de conduită", a spus Zgonea.

El a adăugat că, astfel, până pe 23 octombrie să se elaboreze un prim draft al regulamentului şi al codului de conduită şi până pe 30 octombrie toate grupurile parlamentare să-şi armonizeze punctele de vedre, iar în luna noiembrie să înceapă dialogul cu instituţiile europene şi APCE pentru a lua acceptul pe noile modificări.

Potrivit lui Zgonea, dacă nu se ajunge la un punct de vedere comun cu Senatul pentru elaborarea unui cod de conduită al parlamnetarilor, Camera Deputaţilor va face un cod de conduită al deputaţilor.

"Încercăm ca odată cu bugetul să facem şi acest vot, să avem un nou regulament şi un nou cod de conduită pentru parlamentari, conform angajamentelor pe care le-am avut noi şi dialogul pe care l-am avut constant că ministerul Public şi cu Ministerul Justiţiei şi cu ANI. Vrem să ne păstrăm pe lina promisiunilor pe care le-am făcut", a mai spus Zgonea, arătând că speră ca noul regulament şi codul de conduită să fie adoptate până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

El a adăugat că Parlamentul a ajuns la o treime din încerderea elelctoratului, nemaifiind pe "acel neonorant ultim loc" pe care îl avea de 8 ani.

"Pentru mine, o cotă de 25-26-30% este o cotă normală pentru un Parlament într-un stat european", a mai spus Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici