Cazanciuc: Din păcate, s-a investit mult în instanţele din localităţi mici. Unele, «aproape» închise

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, la începerea lucrărilor pentru renovarea fostului sediu al Tribunalului Prahova, că în ultimii 10 ani s-a investit mult în sediile instanţelor din localităţi mici, unele fiind "aproape închise" după ce s-a constatat că au o activitate redusă.

230 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Din păcate, s-a investit mult în instanţele din localităţi mici. Unele, «aproape» închise

Robert Cazanciuc (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Din păcate, în ultimii aproape zece ani s-au făcut investiţii în judecătoriile mici, pe care am fost nevoiţi aproape să le închidem din cauza lipsei de activitate, neglijând, din păcate, de foarte multe ori capitalele de judeţ unde este cea mai mare activitate la nivelul instanţelor de judecată", a declarat, vineri, la Ploieşti, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Ministerul Justiţiei a alocat 18,6 milioane de lei, din fonduri asigurate din acordul de împrumut cu Banca Mondială, pentru renovarea fostului sediu al Tribunalului Prahova, clădire monument istoric - cu demisol, parter şi un etaj, cu risc seismic ridicat şi aflată într-un stadiu avansat de degradare. În fostul sediu al Tribunalului au funcţionat, până în septembrie 2013, Judecătoria Ploieşti şi Tribunalul Prahova, iar autorităţile plănuiesc ca, după finalizarea lucrărilor, în acea clădire să funcţioneze Judecătoria Ploieşti.

Prezent, vineri, la Ploieşti, unde s-a dat startul lucrărilor estimate a dura, conform contractului, doi ani, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus că speră ca termenul de finalizare a lucrărilor de renovare să fie devansat. În contextul discuţiei despre sediile instanţelor, Cazanciuc a afirmat că lipsa unor sedii adecvate este una dintre problemele sistemului şi îngreunează, nu de puţine ori, actul de justiţie.

"Fără o infrastructură adaptată nevoilor, nu putem vorbi de celeritate. Una din principalele probleme reclamate este durata prea mare a proceselor. Este dificil să ai termene în instanţă scurte când eşti nevoit să intri în două, trei schimburi în sălile de judecată, când ai foarte multe dosare, când ai personal şi practic nu au o masă sau un scaun unde să stea", a spus Robert Cazanciuc.

La câteva sute de metri de sediul Tribunalului intrat în renovare se află ceea ce ploieştenii numesc "noul sediu al Tribunalului”, iar oficialii numesc "Palatul de Justiţie”. Clădirea, proiectată a fi ridicată din oţel şi sticlă şi a cărei construcţie a început în anul 1996, este departe de a fi finalizată, în condiţiile în care firma care a câştigat licitaţia pentru ridicarea construcţiei a intrat în faliment, a urmat un şir de procese în instanţă, iar în tot acest timp lucrările realizate s-au degradat.

Conform reprezentanţilor Tribunalului Prahova, din 1996 şi până în prezent pentru Palatul Justiţiei din Ploieşti s-au alocat 24 de milioane de lei. Din cauză că ceea ce s-a construit s-a degradat, clădirea nu poate fi continuată fără realizarea unui nou proiect.

Ministrul Justiţiei a anunţat, vineri, la Ploieşti, că recent MJ a alocat, tot din fonduri de la Banca Mondială, încă un milion de lei pentru realizarea unui nou proiect pentru Palatul Justiţiei.

Robert Cazanciuc a spus că se estimează că realizarea acestei clădiri va necesita aproximativ 15 milioane de euro. Ministrul susţine că, după Palatul Justiţiei din Bucureşti, viitorul Palat al Justiţiei din Ploieşti va fi cea mai mare clădire a instanţelor, însă nu poate spune de unde vor proveni cele 15 milioane de euro necesare finalizării construcţiei începute în 1996.

"Palatul de Justiţie (din Ploieşti - n.r.) a intrat deja în Proiectul Băncii Mondiale, pentru că, după 18 ani de la începerea lucrărilor, evident, ele s-au degradat. A fost nevoie de o intervenţie de reproiectare, de evaluare a aceea ce s-a făcut şi se poate face. Banca Mondială a finanţat proiectul de reproiectare şi urmează ca în perioada următoare să stabilim dacă tot Banca Mondială va finanţa şi reconstrucţia propriu-zisă sau vom intra în programul naţional lansat împreună cu Ministerul Dezvoltării. În momentul de faţă estimarea lucrărilor necesare este undeva în jur de 15 milioane de euro pentru finalizare", a spus Cazanciuc, vineri, la Ploieşti.

Acesta a precizat că până la sfârşitul lunii martie se va şti din ce sursă vor continua lucrările la clădirea începută în 1996.

În urmă cu o săptămână, Tribunalul Prahova a anunţat, într-un comunicat de presă, că Primăria Ploieşti a emis o autorizaţie de construire care reprezintă ultimul act prealabil începerii organizării procedurilor de licitaţie pentru continuarea lucrărilor la Palatul de Justiţie din Ploieşti. Conform sursei citate, autorităţile locale au aprobat ca durata de execuţie a lucrărilor să fie de 36 de luni, calculate de la data începerii efective a lucrărilor. La acest moment însă, nimeni nu poate spune când vor începe aceste lucrări, întrucât trebuie găsită mai întâi sursa de finanţare, după care trebuie ţinută licitaţia.

În prezent, instanţele din Ploieşti funcţionează în mai multe sedii, amplasate în diverse locuri din oraş.

Curtea de Apel Ploieşti îşi ţine şedinţele şi arhiva în Palatul Culturii, unde se mai află Biblioteca Judeţeană şi un muzeu.

Tribunalul Prahova nu are un sediu al său, diversele secţii ale instanţei funcţionând în clădiri diferite. Astfel, secţiile Civilă şi Penală funcţionează într-o clădire care a aparţinut OMV-Petrom şi care a fost cumpărată de o firmă ce aparţine Consiliului Local Ploieşti, care ulterior a închiriat clădirea Tribunalului.

Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Trbunalului Prahova funcţionează într-o altă clădire din centrul Ploieştiului, în timp ce Judecătoria Ploieşti îşi are sediul în acelaşi imobil în care se află secţiile Civilă şi Penală ale Tribunalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici