CC: Referendumul, validat dacă participă jumătate plus unu din cei de pe liste, adică 9 milioane. Guvern: Demiterea lui Băsescu, pe baza OUG - jumătate plus unu din cei prezenţi la urne: Parlamentul să ia o decizie

Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat pentru MEDIAFAX că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR. Guvernul susţine că Parlamentul trebuie să pună în acord legislaţia.

17648 afișări
Imaginea articolului CC: Referendumul, validat dacă participă jumătate plus unu din cei de pe liste, adică 9 milioane. Guvern: Demiterea lui Băsescu, pe baza OUG - jumătate plus unu din cei prezenţi la urne: Parlamentul să ia o decizie

Legea referendumului, constituţională dacă participă jumătate plus unu din cei înscrişi în liste

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

În ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 71 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Legea referendumului a fost declarată constituţională, marţi, argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Duşa: Referendumul din 29 iulie se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşă, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR.

Ordonanţa de Urgenţă spune că preşedintele este demis în cazul în care jumătate din cei prezenţi la urne votează în favoarea acestui lucru.

Guvern: Respectăm decizia CC privind referendumul, Parlamentul trebuie să pună în acord legislaţia

Guvernul anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.

PDL: Decizia CC stabileşte că preşedintele poate fi demis cu 50% plus unu din alegătorii înscrişi, adică 4,5 milioane

PDL consideră că, în privinţa Legii referendumului, CC a declarat acest proiect neconstituţional, a afirmat, marţi, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda, arătând că decizia Curţii stabileşte că preşedintele poate fi demis doar cu 50% plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste.

MAI: OUG prin care preşedintele e demis cu majoritatea prezenţilor se aplică la referendum

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) spune că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici