Ce spune ministrul Educaţiei despre comentariile Elenei Băsescu privind "inexactitudini"

Daniel Funeriu a explicat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" că a folosit cuvântul "inexactitudini", explicat în Dicţionarul limbii române editat de Academia Română şi folosit de Eugen Lovinescu sau Mihai Eminescu, adăugând că nu s-a simţit atacat de comentariile Elenei Băsescu pe Twitter.

1470 afișări
Imaginea articolului Ce spune ministrul Educaţiei despre comentariile Elenei Băsescu privind "inexactitudini"

Daniel Funeriu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Uneori e foarte bine să consultăm şi dicţionarele limbii române. În ultima săptămână s-a făcut foarte mare caz de utilizarea de către ministrul Educaţiei a cuvântului privind 'exactitudine'. Dacă cei care au comentat ar fi avut decenţa să consulte dicţionarul limbii române editat de Academia Româna la pagina 175, ar fi văzut că acest cuvânt este în dicţionar, fiind folosit de Lovinescu, Odobescu, de Eminescu", a spus ministrul Educaţiei la Pro TV.

Acesta a adăugat că aşa cum Silviu brucan spunea că "ne va lua 20 de ani să învăţăm democraţia", "poate ne va mai lua încă 20 de ani să învăţăm să vorbim cât se poate de documentat şi de corect".

"Sunt lucruri pe care dacă le-am studia am şti despre ce discutăm. Tot aşa cum este firesc de la "exact" să spui "inexact", este absolut firesc de la "exactitudine" să spui "inexactitudine". Ceea ce în schimb ar fi fost total greşit ar fi fost să spui "neexactitudine" pentru că prefixul "ne", fiind de origine slavă, iar cuvântul "exactitudine" fiind de origine latină, ar fi fost incorect să spui "neexactitudine", a explicat Daniel Funeriu.

Referitor la comentariul postat de Elena Băsescu pe contul de Twitter, ministrul a spus că nu s-a simţit atacat şi că fiecare are dreptul să spună ce doreşte.

"Eu nu am simţit niciun astfel de atac. Cred că ar fi bine să vedem şi alte lucruri cu care s-au ocupat europarlamentarii noştri şi ar fi bine să spuneţi şi alte iniţiative care sunt utile. Fiecare are libertatea să spună ce doreşte", a conchis Funeriu..

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a postat pe contul de Twitter două link-uri către ştiri despre faptul că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, prezent marţi la Comisia de învăţământ, a criticat luările de cuvânt ale unor deputaţi din opoziţie, care ar fi uzat de "inexactitudini".

Cele mai recente două postări de pe contul de europarlamentar al Elenei Băsescu sunt legate de afirmaţia lui Funeriu.

Prima postare este către o ştire cu titlul "Funeriu critică deputaţii care uzează «inexactitudini»", iar a doua către un material intitulat "Inexactitudinilele unui ministru fără diplomă".

Ministrul Daniel Funeriu, prezent miercuri la Comisia de învăţământ, a criticat, într-o intervenţie, luările de cuvânt ale unor deputaţi din opoziţie, care ar fi uzat de "inexactitudini", Cristian Dumitrescu (PSD) spunându-i să urmărească emisiunile de televiziune, pentru că tocmai a creat o ştire.

Funeriu a vorbit, marţi, în faţa Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, el criticând luările de cuvânt ale antevorbitorilor deputaţi din opoziţie, care ar fi uzat de "inexactitudini" la adresa ministerului şi a sa pe tema examenului de bacalaureat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici