Cezar Preda despre Ponta: Ce vede toată lumea nu poate spăla nicio comisie

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că premierul Victor Ponta caută prin orice mijloace să iasă bine din scandalul în care este acuzat de plagiat, însă "ce vede toată lumea nu poate spăla nici o comisie".

253 afișări
Imaginea articolului Cezar Preda despre Ponta: Ce vede toată lumea nu poate spăla nicio comisie

Cezar Preda (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Liderul democrat-liberal l-a acuzat pe Victot Ponta că a comandat propria comisie care "să-l spele" de scandalul de plagiat, însă chiar şi aşa toată lumea vede că premierul a furat la teza de doctorat.

"Mi-au plăcut două versuri: Ponta este pentru noi Elena Ceauşescu doi. Domnul Ponta şi-a făcut propria comisie care să-i spele imaginea. Domnule Ponta, spălatul fără săpun te lasă la fel de urât mirositor ca înainte de a te spăla. Ce vede toată lumea nu poata să spele o comisie făcută ad hoc, ce ai făcut, ai făcut, ai copiat şi nicio comisie din lume cu oameni care se compromit definitiv, dacă nu erau deja, nu-ţi va rezolva problemele", a adăugat liderul PDL.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a stabilit că Victor Ponta a plagiat masiv şi intenţionat în teza de doctorat, precizând că au fost preluate "copy paste" blocuri de texte, bunele practici privind citarea corectă fiind cunoscute autorului lucrării.

Potrivit concluziilor documentului, "cel puţin o treime din teză este plagiată", membrii comisiei stabilind că au fost preluate "fără citările de rigoare" peste 68 de blocuri de text cu mărimi diferite, de la câteva rânduri la 80 la pagini.

Toţi membrii comisiei au stabilit că este vorba de un plagiat "de cuvinte şi de idei", şi cu şi fără referire la acte normative, din surse de sinteză prin traducere sau prin preluare de judecăţi de valoare".

De asemenea, Comisia a stabilit că deşi unii autori au fost citaţi incorect, aceştia apar totuşi în corpul tezei şi sunt incluşi în lista de bibliografie. "În schimb autorii din care s-a plagiat direct şi masiv nu apar niciodată în parantezele de citare din cuprinsul tezei", se precizează în concluziile Comisiei de Etică.

Cei şapte membri ai Comisiei au stabilit că principalele proceduri de plagiare folosite au fost: "preluarea copy paste a unor blocuri de texte, ignorarea bunelor practici de redactare din principalele lucrări-sursă, degradarea citatelor corecte prin preluare în teză, precum şi eliminarea oricăror referiri la autorii sursă de plagiat din corpul lucrării".

Comisia de Etică a UB a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta "încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare".

"Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internaţională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefaţa semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase şi fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini", a declarat preşedintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat, vineri, decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.

Elementele de plagiat identificate sunt concentrate în capitolele I şi III, a spus Marian Popescu.

"Comisia îşi exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat", a mai spus Marian Popescu.

În raport sunt scoase în evidenţă "locurile foarte multe din teză unde s-a copiat şi în ce fel s-a copiat", Comisia de Etică explicând că această copiere a fost făcută "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri, sau prin inversare unor blocuri de text în raport cu sursele, dar şi prin preluarea fără note de subsol a unor bucăţi de text, ceea ce arată că autorul a văzut măcar cum se citează corect".

Potrivit documentelor, tehnicile de copiere din teza de doctorat a lui Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

"Potrivit Legii educaţiei fãcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, ANCS. Acea comisie s-a pronunţat definitiv, ieri, şi decizia ei arată că nu există plagiat. Facultatea de Drept a refuzat să încalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere. Atenţie! Este singura dată când nu am fost chemat, iar această comisie nu a funcţionat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc făcută special pentru mine", a spus premierul Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici