Cezar Preda: PDL cere demisia deputatului Adrian Năstase

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat joi, că democrat-liberalii îi cer lui Adrian Năstase să demisioneze din Parlament, pentru ca acesta să poată veni în faţa justiţiei ca orice cetăţean, menţionând că Năstase nu are un dosar politic, aşa cum susţine acesta.

20 afișări
Imaginea articolului Cezar Preda: PDL cere demisia deputatului Adrian Năstase

Cezar Preda: PDL cere demisia deputatului Adrian Năstase (Imagine: Mediafax Foto)

"PDL cere demisia deputatului Adrian Năstase pentru ca cetăţeanul Adrian Năstase să se prezinte în faţa justiţiei aşa cum se prezintă fiecare cetăţean român. Refuzul deputatului Adrian Năstase de a demisiona şi a veni în faţa justiţiei este în accepţiunea PDL o recunoaştere clară a vinovăţiei din dosarul instrumentat de procuratură", a susţinut Cezar Preda.

Liderul PDL a afirmat că Adrian Năstase nu are dosar politic şi că social-democratul a pierdut alegerile din 2004 "pentru că imaginea sa publică se confunda cu imaginea celui mai corupt politician din România".

"Demnitatea unui politician român o vedeţi la Adrian Năstase. Spre deosebire de Miron Mitrea, spre deosebire de Traian Băsescu, când a fost cazul, acest om, în laşitatea domniei sale, refuză să se ducă în faţa justiţiei pentru că în faţa justiţiei nu poţi răspunde pe blog. În faţa justiţiei trebuie să vorbeşti personal, să te aperi. Îl invităm pe Adrian Năstase să răspundă în faţa justiţiei direct şi personal", a precizat Preda.

El a mai spus, referitor la refuzul lui Năstase de a demisiona, că sunt oameni de aşa natură construiţi pentru care demisia nu există, din laşitate.

Liderul democrat-liberal a ţinut să facă referiri şi la comportamentului liderului PSD Mircea Geoană, care, în opinia sa, "una fumează şi alta vorbeşte". "

A ieşit cu o emfază de la Cotroceni, clamând dorinţa domniei sale şi a partidului de a face ceva pentru România. Dar mă gândesc că mai bine nu-l bag în seamă decât să spun cine este Mircea Geoană. Este un om tributar acestui sistem şi intereselor pe care le are Adrian Năstase în interiorul PSD şi în afara lui", a afirmat Preda.

Întrebat dacă PDL va propune în sesiunea din toamnă reluarea votului la cererea de începere a urmării penale în cazul lui Adrian Năstase, Cezar Preda a spus: "Ieri (miercuri - n.r.), juriştii noştrii căutau să vadă dacă există elemente legale şi constituţionale de a cere reluarea acestei proceduri. Nu am identificat până acum şi nu avem o soluţie până acum. PDL doreşte să fie trimişi în judecată şi să înceapă urmărirea penală. Am face orice se poate, legal, ca să ajungem la acest deznodământ".

În ceea ce priveşte afirmaţia preşedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, potrivit căruia procedura votului privind cererea de începere a urmăririi penale a lui Năstase şi Mitrea se poate relua la propunerea oricărui deputat, liderul PDL a menţionat: "Dacă preşedintele Camerei spune asta, îi respect asta, şi există posibilitatea legală, presupun că PDL prin deputaţii săi va face acest demers".

El a reiterat că democrat-liberalii vor acţiona pentru simplificarea procedurii de vot în asemenea cazuri, în sensul ca astfel de solicitări să fie aprobate cu jumătate plus unul din parlamentarii prezenţi în sală.

În plus, vicepreşedintele PDL a susţinut că începând de anul trecut PSD şi PNL au constituit un mecanism de frânare a luptei împotriva corupţiei.

"Din 2007, PSD împreună cu PNL au început o campanie de frânare a luptei împotriva corupţiei şi a demersului de a aduce în faţa justiţiei politicieni corupţi, fie ei miniştri sau fosti miniştri. De la Ordonanţa Chiuariu, acest mecanism politic PSD-PNL a funcţionat fără reporş", a spus Cezar Preda.

Preda a apreciat că solicitarea de schimbare a procurorului şef al DNA este un alt element care confirmă înţelegerea dintre PSD şi PNL.

Cezar Preda a mai spus că PSD a lăsat România cu 14 steguleţe roşii pe justiţiei, majoritatea privind acte mari de corupţie la nivelul conducerii statului şi că de patru ani de zile PDL încearcă, împreună cu şeful statului, să creeze un climat sănătos în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiilor statului şi în primul rând a justiţiei.

Solicitările DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea au fost respinse, miercuri, de Camera Deputaţilor.

Fostul premier Adrian Năstase a afirmat pe blogul său, că votul Camerei Deputaţilor împotriva începerii urmării sale penale reprezintă "o soluţie politică dată unui dosar politic".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici