Chiuariu: Consiliul Legislativ trebuia să înţeleagă că aşezarea sistemului politic este o decizie politică - AUDIO

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat pentru MEDIAFAX că avizul Consiliului Legislativ asupra revizuirii Constituţiei a analizat chestiuni de "oportunitate politică", în special în ceea ce priveşte atribuţiile executive ale şefului statului, fiind comise şi o serie de erori de interpretare.

133 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Consiliul Legislativ trebuia să înţeleagă că aşezarea sistemului politic este o decizie politică - AUDIO

Chiuariu: Consiliul Legislativ trebuia să înţeleagă că aşezarea sistemului politic este o decizie politică (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Intră în nişte chestiuni care sunt de oportunitate politică şi care trebuie tranşate prin decizii politice. În rest, cu chestiunile tehnice suntem de acord, am văzut că sunt diferite chestiuni de terminologie, de exprimare, astea nu cred că pun probleme. Dar, nu poţi să-mi spui că decizia asta pe care eu vreau să o iau, şi anume, ca preşedintele să fie şeful statului şi primul ministru şeful executivului nu se poate, că a scris cineva în anii '90 o carte în sensul ăsta. Nu, asta e o chestiune de aşezare a sistemului politic care o decizie politică", a afirmat Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice din Senat.

Chiuariu a menţionat că vor fi analizate toate observaţiile Consiliului Legislativ, "unele mai pertinente, altele mai puţin".

Senatorul PNL a precizat că în avizul Consiliului Legislativ ar fi trebuit să se aibă în vedere că se doreşte o schimbare de sistem politic, "prin care preşedintele este şeful statului, dar nu mai este al doilea şef al executivului, alături de primul ministru, aşa cum a fost consacrat de Constituţia din 1991 şi de lucrările teoreticienilor citaţi de Consiliul Legislativ".

"Noi asta dorim prin revizuirea constituţională: o schimbare de sistem, pentru că sursa conflictelor majore din sistemul politic românesc în aceşti 22 de ani, de la Constituţia din 1991, a fost tocmai faptul că am avut doi şefi ai executivului, preşedintele şi primul ministru, care au fost tot timpul în concurenţă, şi noi vrem să eliminăm această competiţie dintre primul ministru şi preşedinte. De aceea, preşedintele rămâne cu rolul de şef al statului şi nu mai e al doilea şef al executivului, alături de primul ministru", a precizat Chiuariu.

El a menţionat că şi ultima decizie a Curţii Constituţionale de la suspendarea lui Traian Băsescu a constatat acelaşi lucru, "că preşedintele îşi arogă competenţe din zona Guvernului".

Senatorul PNL a precizat că în avizul Consiliului Legislativ se afirmă că şeful statului rămâne cu atribuţii executive, dar nu sunt enumerate acestea.

"Avizul CL zice «rămâne cu anumite atribuţii executive». Care sunt alea? Că nu le-am văzut enumerate", a declarat senatorul PNL.

El a fost întrebat dacă nu este vorba despre atribuţii executive din prisma faptului că preşedintele va putea în continuare să prezideze şedinţele de Guvern şi este şeful CSAT.

Chiuariu a replicat că până la urmă chiar dacă preşedintele prezidează şedinţele de Guvern, actele le adoptă tot Guvernul.

"Actele executive le adoptă Guvernul, nu le adoptă preşedintele. El nu participă în niciun fel, e doar o chestiune de politeţe, de rang (...) dar nu intervine în niciun fel în procesul decizional executiv. La fel, în ceea ce priveşte securitatea naţională, pentru că hotărârile din CSAT sunt obligatorii pentru celelalte autorităţi care însă trebuie să emită acte executive care să le pună în aplicare", a susţinut senatorul PNL.

De asemenea, Chiuariu a criticat observaţiile facute de Consiliul Legislativ în ceea ce priveşte traseismul politic.

"Ei zic aşa: «dom'le, dacă îşi pierde mandatul odată cu demisia din partid, nu mai are sens să interzicem constituirea de grupuri parlamentare noi, pe parcursul mandatului, fiindcă ăia îşi pierd mandatul şi deci nu mai pot constitui grupuri parlamentare noi». Fals, ei pot să nu părăsească partidul care i-a ales, sau să fie excluşi, şi nu pierd mandatul, dar pot constitui un grup parlamentar nou, ceea ce noi nu credem că e corect, pentru că nu mai reprezintă voinţa cetăţenilor aşa cum a fost exprimată la alegeri", a susţinut senatorul PNL.

El a afirmat că şi în această privinţă Consiliul Legislativ nu a înţeles ansamblul modificărilor pe care doresc să le aducă Constituţiei, deoarece această prevedere este complementară celei referitoare la pierderea mandatului prin demisia din partid.

În ceea ce priveşte referendumul, senatorul PNL a menţionat că este o decizie corectă ca iniţierea scrutinului să poată fi cenzurată de Parlament.

"Asta e opinia noastră, că nu oricine, oricând, oricum, poate să facă un referendum şi ştim că din punct de vedere al standardelor democratice e chiar periculos, şi s-a dovedit că cei care doreau să răstoarne un regim democratic au folosit în acest scop ca intrument referendumul", a susţinut Chiuariu.

"Consiliul Legislativ ar fi trebuit să înţeleagă că revizuirea vizează tocmai o schimbare fundamentală de sistem constituţional şi schimbarea fundamentală se referă la două aspecte. O dată, la plasarea omului, cetăţeanului, contribuabilului, justiţiabilului, consumatorului, în centrul sistemului constituţional, şi de aceea am plasat articolul privind demnitatea umană în primele articole ale Constituţiei, pentru a marca această schimbare de sistem. De aceea articolul prinvind demnitatea umană e introdus la articolul 2, la începutul textului constituţional şi nu în titlul II Drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale. Situaţia similară o întâlnim în Constituţia Germaniei, unde din aceleaşi motive articolul privind demnitatea umană e la începutul textului constituţional", a susţinut Chiuariu.

El a apreciat că CL ar fi trebuit să aibă în vedere totalitatea modificărilor pe care le aduce proiectul de lege de revizuire a Constituţiei.

Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil proiectului de revizuire a Constituţiei, însă cu o serie de observaţii. În avizul Consiliului Legislativ, obţinut de MEDIAFAX, sunt semnalate o serie de inadvertenţe sau propuneri contradictorii în proiectul de revizuire a Constituţiei, atât în ceea ce priveşte Parlamentul, cât şi în cazul referendumului sau raporturilor dintre şeful statului şi Legislativ, precum şi în cazul regimului proprietăţii, cât şi în cel al normelor privind presa.

(Înregistrarea audio a declaraţiei lui Tudor Chiuariu este disponibilă pe www.mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici