Ciolacu: Oprirea risipei bugetare, primul obiectiv când am pornit această reformă fiscală / Premierul spune că „impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez”.

„Vin în faţa dumneavoastră cu cea mai ambiţioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluţie”, spune premierul Marcel Ciolacu. El precizează că „impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez”.

836 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Oprirea risipei bugetare, primul obiectiv când am pornit această reformă fiscală / Premierul spune că „impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez”.

Ciolacu: Oprirea risipei bugetare, primul obiectiv când am pornit această reformă fiscală / Premierul spune că „impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez”.

„Oprirea risipei bugetare a fost primul obiectiv de la care s-a plecat atunci când am pornit această reformă fiscală. Şi, iată, astăzi, vin în faţa dumneavoastră cu cea mai ambiţioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluţie! O reformă promisă de atâtea ori, dar pe care o face acum un premier social – democrat. E clar pentru toată lumea că, ce a fost până acum, nu a funcţionat. În timp ce calitatea serviciilor publice a stagnat, cheltuielile cu personalul bugetar au explodat. În ultimii 10 ani, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 160%, de 2,6 ori. Însă performanţa şi eficienţa actului public, nu. De aceea, prin legea prezentată astăzi va fi mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari. În acelaşi timp, angajaţii cu salarii mici vor primi în continuare vouchere şi alte măsuri de susţinere a veniturilor. Totodată, vor fi mai puţini şefi. Se vor desfiinţa mii de posturi de şefi, cu toată salba de consilieri, şoferi şi secretare. Vor dispărea şi un sfert din funcţiile de secretari de stat, vicepreşedinţi şi celelalte funcţii de demnitate publică asimilate acestora”, spune Marcel Ciolacu.

El afirmă că Executivul va implementa un plan de reducere a risipei în aparatul bugetar, atât pentru administraţia centrală, cât şi în cea locală, companii de stat şi instituţii autonome.

„Vor fi limitate cheltuielile cu achiziţiile şi vor fi controale mult mai stricte pentru depăşirea acestor limite. Indemnizaţiile vor fi plafonate, iar acordarea acestora se va face doar în funcţie de performanţă. Suplimentar, vom comasa şi descentraliza o serie de instituţii, tocmai pentru a reduce, cu cel puţin 15%, cheltuielile de funcţionare şi cele cu materialele şi serviciile. Prin toate aceste măsuri avem un singur scop. Acela de a însănătoşi finanţele publice şi de a reduce îndatorarea României pentru a putea aloca mai mulţi bani acolo unde este într-adevăr nevoie: în investiţii, în Educaţie, Sănătate şi Infrastructură, în producţie şi creare de locuri de muncă aici, în România”, adaugă premierul.

Marcel Ciolacu a mai spus că legea privind măsurile fiscale prevede măsuri clare pentru reducerea fraudei şi a evaziunii fiscale.

„Nu mai putem continua să ne bazăm doar pe taxele plătite corect de românii cinstiţi, fie simpli cetăţeni, fie antreprenori. Nu este corect ca doar unii să plătească, iar toţi ceilalţi să aibă doar pretenţii. Cu toţii vrem un sistem de sănătate puternic şi accesibil tuturor! Cu toţii vrem un sistem de învăţământ care să ne educe într-adevăr copiii! Cu toţii vrem servicii sociale, unde părinţii şi bunicii noştri să fie îngrijiţi corespunzător. Dar toate acestea costă bani. Şi nu pot fi construite când România are o evaziune fiscală de 10% din PIB. 160 miliarde lei. 32 miliarde euro. De aceea, vom creşte masiv amenzile şi vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu şi-a plătit corect taxele şi impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educaţie”, menţionează el.

De asemenea, premierul afirmă că a analizat proiectul de lege cu toţi partenerii sociali – sindicate, patronate, ONG-uri, administraţie locală.

„Pentru că eu cred că atunci când vrei reaşezarea întregului sistem fiscal trebuie să discuţi înainte cu toată lumea. Modelul economic bazat pe privilegii şi facilităţi fiscale pe care s-a mers până acum nu mai poate continua! România nu-şi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei şi o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, exact cât ne-ar trebui ca să ajungem în media europeană la venituri. Astăzi avem printre cele mai mici taxe şi impozite din Europa pe capital, dar încasăm cel mai puţin TVA. Practic, mai mult de o treime NU încasăm! La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit - doar 80%. Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârşit, riscând blocarea banilor de la Uniunea Europeană. Aşa nu vom ajunge nicăieri. În ultimii ani s-au dat facilităţi fiscale imense pentru firme şi diverse categorii de angajaţi. Logic, ca urmare a creşterii economice, ar fi trebuit ca şi veniturile statului să crească. Cu toate astea, încasările au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariaţi, pe consumul acestora şi pe investiţiile publice”, mai spune Ciolacu.

Marcel Ciolacu afirmă că este „obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulţumite că fac profituri nu de miliarde, ci „doar” de sute de milioane”.

„Iar interesul suprem al României este să nu ni se oprească fondurile europene şi PNRR-ul, peste 70 de miliarde de euro. Şi să nu fim penalizaţi cu o amendă de 0.5% din PIB pentru depăşirea deficitului bugetar. De asemenea, interesul suprem al României este să adere la OECD, pentru că asta ar însemna investiţii de miliarde de euro în ţara noastră. Dacă nu vom face acum nimic, ar însemna să oprim dezvoltarea României şi finanţările pentru construcţia de autostrăzi, şcoli şi spitale. Eu nu vreau şi nu pot accepta riscul stopării fondurilor europene şi a PNRR, doar pentru că unii nu înţeleg că trebuie să fie corecţi. Am văzut tot felul de interpretări... cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este că austeritate a fost în 2010, când s-au tăiat salarii şi pensii şi s-a majorat TVA-ul, de la 19 la 24 la sută. Atunci românii au fost sărăciţi şi s-a prăbuşit puterea de cumpărare”, menţionează premierul Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici