Cioloş despre votul din PE: Este o majoritate care ne permite să avem curaj în a aborda acest mandat

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, la RFI România, că majoritatea înregistrată la votul din PE asupra Comisiei Europene permite Executivului european să aibă curaj în a aborda acest mandat, care începe într-o situaţie dificilă.

15 afișări
Imaginea articolului Cioloş despre votul din PE: Este o majoritate care ne permite să avem curaj în a aborda acest mandat

Cioloş despre votul din PE: Este o majoritate care ne permite să avem curaj în a aborda acest mandat (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Suntem o Uniune Europeană lărgită, cu 27 de state membre, şi asta va presupune adaptări noi. Eu sunt gata pentru asta, este prioritatea mea pentru perioada imediat următoare, practic tot acest an. Nu e prima dată când politica agricolă comună va fi reformată. Ea deja de câţiva ani buni este într-un proces de reformă de adaptare. Acum avem o situaţie nouă pentru că putem regândi sau putem adapta într-un mod mult mai confortabil această politică, pentru că avem în faţă o nouă perspectivă financiară", a declarat Cioloş despre mandatul său de comisar european.

El a adăugat că această perspectivă financiară va permite să nu fie făcute modificări "pe ici pe colo", ci să aibă loc o dezbatere largă, clară, pentru a se vedea în ce mod se pot adapta încă de la începutul acestei perioade financiare noi mecanismele în aşa fel încât acestea să răspundă şi mai bine şi la aşteptările contribuabililor, ale consumatorilor, dar şi la contextul nou.

În ceea ce priveşte votul din Parlamentul European pentru noua Comisie Europeană, Dacian Cioloş a declarat: "Este o majoritate care ne permite să avem curaj în a aborda acest mandat, un mandat care începe într-o situaţie dificilă, de asta suntem conştienţi cu toţi".

"Dincolo de situaţia economică, de probleme legate de criză care vor trebui să-şi găsească răspuns şi în acţiunea Comisiei Europene, avem Tratatul de la Lisabona, un tratat nou care schimbă puţin configuraţia puterii şi care solicită o Comisie Europeană adaptată şi adaptabilă la această situaţie politică nouă, dar care creează şi un context nou în care, sper eu, să existe mai mult dinamism în a propune şi a aplica politici", a mai spus noul comisar european pentru agricultură.

Întrebat despre poziţia pe care o are faţă de intenţia preşedintelui CE de a autoriza noi culturi de organisme modificate genetic, Dacian Cioloş a spus că, în măsura în care vor fi discuţii, va pune problema din perspectiva agriculturii. "Dar dincolo de asta, sunt o serie de probleme ce trebuie rezolvate în perioada următoare. Nu e un domeniu care ţine de portofoliul meu strict", a adăugat Cioloş.

Noua Comisie Europeană, condusă de portughezul Jose Manuel Barroso, a fost aprobată, marţi, de membrii Parlamentului European, reuniţi în plen la Strasbourg. Parlamentul European a aprobat, pentru un mandat de cinci ani, cu 488 de voturi "pentru", 137 "împotrivă" şi 72 de abţineri noua echipă condusă de fostul premierul portughez, care îşi începe astfel cel de-al doilea mandat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici