Noua Comisie Europeană, aprobată de europarlamentari

Noua Comisie Europeană, condusă de portughezul Jose Manuel Barroso, a fost aprobată, marţi, de membrii Parlamentului European, reuniţi în plen la Strasbourg.

33 afișări
Imaginea articolului Noua Comisie Europeană, aprobată de europarlamentari

Noua Comisie Europeană, aprobată de europarlamentari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Parlamentul European a aprobat, pentru un mandat de cinci ani, cu 488 de voturi pentru, 137 împotrivă şi 72 de abţineri noua echipă condusă de fostul premierul portughez, care îşi începe astfel cel de-al doilea mandat.

Votul nu a fost o surpriză, majoritatea tratativelor având loc anterior. Conservatorii, socialiştii şi liberalii şi-au anunţat susţinerea faţă de echipa lui Barroso. Numai ecologiştii, comuniştii şi câţiva eurosceptici şi-au anunţat intenţia de a vota împotrivă.

Jose Manuel Barroso a fost felicitat cu ocazia votului deoarece a obţinut o "legitimitate democratică" şi "un sprijin puternic din partea tuturor orizonturilor politice".

"Avem acum toate mijloacele pentru a ne începe activitatea", a precizat el, dând asigurări că vrea să acţioneze "cu determinare pentru binele democraţiei din Europa".

"Va trebui să demonstreze că merită încrederea noastră şi pentru acest lucru să ţină cont de aspectele sociale din Europa", a afirmat liderul socialiştilor, Martin Schulz.

Liderul liberalilor, Guy Verhofstadt, a făcut de asemenea referire la un "sprijin condiţionat".

"Mai mult decât în ultimii cinci ani, aşteptăm de la Comisia Europeană să fie motorul Europei" avansând "propuneri mai ferme şi mai ambiţioase în toate domeniile", a spus el.

Pe de altă parte, liderul grupului Verzilor, Daniel Cohn-Bendit, a denunţat o "adevărată coaliţie de ipocriţi" între cele trei mari grupuri politice din Parlament (conservatori, social-democraţi şi liberali).

"Domnul Barroso a promis o Comisie care va fi mai mult decât o sumă de individualităţi, dar adăugarea multor zerouri nu poate să ducă la un rezultat pozitiv", a precizat el, dând asigurări că partidul său este pregătit să colaboreze într-o serie de dosare.

După votul pozitiv al eurodeputaţilor, noua Comisie mai are nevoie doar de un acord formal al guvernelor UE, care ar putea avea loc miercuri. Prima reuniune a Colegiului noilor comisari este prevăzută pentru 17 februarie, iar mandatul se va încheia la 31 octombrie 2014.

Noii comisari vor depune jurământul în faţa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici