Cioloş: Sunt proiecte de spitale blocate pentru că România nu a îndeplint condiţiile Comisiei Europene. Încercăm deblocarea POR

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că există proiecte de spitale blocate pentru că România nu a îndeplinit condiţionalităţile cerute de Comisia Europeană pentru a asigura finanţarea lor din fonduri structurale şi a dat ca exemplu în acest sens lipsa unei analize strategice a infrastructurii spitaliceşti. El a precizat că se încearcă deblocarea Programului Operaţional Regional, blocat după ultimul audit.

1126 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Sunt proiecte de spitale blocate pentru că România nu a îndeplint condiţiile Comisiei Europene. Încercăm deblocarea POR

Cioloş: Sunt proiecte de spitale blocate pentru că România nu a îndeplint condiţiile Comisiei Europene. Încercăm deblocarea POR (Imagine: www.gov.ro)

Şeful Executivului a făcut această afirmaţie la finalul întâlnirii pe care a avut-o, la Guvern, cu comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi în contextul în care au fost constatate mai multe neîndepliniri de condiţionalităţi în domeniul absorţiei fondurilor europene de către Guvernul Ponta.

"Am discutat de proiecte de spitale care sunt prevăzute să fie finanţate din fonduri europene şi care au fost blocate tocmai că nu s-au îndeplinit încă anumite condiţionalităţi cum ar fi de exemplu o abordarea sau o analiză strategică a situaţiei infrastructurii spitaliceşti din România, ca să vedem unde merită să fi făcute aceste investiţi", a spus Cioloş la finalul întrevederii cu Creţu.

La rândul său, referitor la această problemă, comisarul european a anunţat că va avea întâlniri cu mai mulţi membrii ai Cabinetului, printre care şi cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

"Având în vedere urgenţa privind sănătatea şi necesitatea unor spitale, a demarării unor spitale regionale de urgenţă, voi avea o întâlnire cu ministrul al Sănătăţii", a anunţat comisarul european pentru politică regională, a spus Corina Creţu.

Totodată, ea a enumerat câteva condiţionalităţi pe care România le are de îndeplinit şi în absenţa cărora nu poate creşte gradul absorţiei fondurilor structurale.

"Sunt necesare măsuri concrete pentru îndeplinirea unor condiţionalităţi ex-ante prevăzute în regulamentele Comisiei, în special în domeniul achiziţiilor publice, sănătăţii, managementul deşeurilor", a spus comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

În opinia ei, "capacitatea administrativă este mai importantă decât banii" pentru că în zadar există fondurile respective dacă aparatul administrativ nu are capacitatea de a elabora proiecte viabile.

"Pentru multe state membre am avut bani, aşteaptă banii la Bruxelles, dar nu a existat capacitatea de a avea proiecte mature şi de a absorbi aceşti bani. Deci, din acest punct de vedere, profesionalismul şi experienţa sunt într-adevăr esenţiale în cadrul autorităţilor de management", a mai spus comisarul european Corina Creţu.

Cioloş: Încercăm deblocarea POR

Programul Operaţional Regional a fost blocat după ultimul audit al CE, dar încercăm să-l deblocăm rapid pentru a reîncepe plăţile ca să reducem pe cât posibil din pierderi, a anunţat premierul Dacian Cioloş, joi, după întâlnirea cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.

"Vizita doamnei Corina Creţu şi întâlnirea de astăzi mi-a fost utilă ca să-mi fac o idee mai precisă legat de stadiul în care ne aflăm atât cu finalizarea Programului 2007-2013, unde am găsit Programul Operaţional Regional (POR) blocat în urma unui audit al Comisiei, dar am înţeles că lucrurile se pot debloca rapid, pentru a reîncepe plăţile. Mai avem câteva săptămâni în care putem să facem plăţi şi să mai reducem pe cât posibil din pierderi, să mai creştem gradul de absorţie", a spus Cioloş la finalul întrevederi avute la Palatul Victoria.

El a subliniat că nu sunt rezolvate multe aspecte necesare exerciţiului bugetar al UE 2014-2020 şi de aceea trebuie intervenit urgent.

"Am discutat mult şi despre noua perioadă 2014-2020, unde la fel sunt încă foarte multe lucruri care nu au fost făcute în această fază. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care nu este funcţional, procedurile de acreditare, care încă nu sunt finalizate, şi de îndeplinit mai multe condiţionalităţi ex-ante ca să putem lansa proiectele. La fel, din cât am constatat, sunt puţine proiecte care să fie pregătite şi în fază de a începe să fie implementate şi aici am intenţia să folosesc resursele umane, expertiza internaţionale a Băncii Europene de Investiţii, a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Băncii Mondiale, care ne pot furniza experţi cu finanţare pe asisteţă tehnică, din fonduri europene, din fonduri structurale, pentru a ajuta beneficiarii să-şi finalizeze proiectele pe măsură ce noi, în paralel, vom fi în măsură să rezolvăm problemele cu condiţionalităţile ex-ante şi să putem da drumul la proiecte", a mai spus Cioloş

Comisarul european pentru Politică Regională: Comisia Europeană şi România depun eforturi pentru a evita dezangajarea de fonduri europene

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat că este preocupată de închiderea "în bune condiţii" a programelor operaţionale finanţate în perioada 2007-2013 din Fonduri Europene, 31 decembrie fiind termenul limită până la care CE acceptă facturi pentru a fi decontate.

"Mă preocupă în mod special închiderea, în bune condiţii, a perioadei de programare 2007-2013 având în vedere că mai sunt doar şase săptămânii pănă la 31 decembrie 2015 (...) termenul limită până la care Comisia Europeană acceptă facturi pentru a fi decontate pentru perioada de programare 2007-2013", a declarat Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri, la Palatul Victoria.

Corina Creţu a adăugat că România şi Comisia Europeană depun eforturi pentru a evita pierderile.

"În opinia noastră implementarea proiectelor din perioada 2007-2013 reprezintă prioritatea absolută, sigur că vom depune, împreună şi Comisia Europeană şi România, toate eforturile până la sfârşitul anului pentru a evita dezangajarea de fonduri europene sau a limita cât mai mult (pierderile - n.r.). Comisia Europeană, în orice caz, este la dispoziţia autorităţilor române pentru a ajuta, dar atunci când este vorba de implementare, aceasta este sută la sută responsabilitatea statelor membre", a arătat comisarul european.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici