Citi: Întârzieri mari în formarea unui nou Guvern sau alegeri anticipate constituie riscuri însemnate

Analiştii Citi cred că întârzierile mari în formarea unui nou Guvern sau alegerile anticipate reprezintă un risc însemnat, dar menţioneză că posibilitatea unui scrutin înainte de termen este mai degrabă scăzută, întrucât principalele partide nu-şi doresc un astfel de scenariu.

11 afișări
Imaginea articolului Citi: Întârzieri mari în formarea unui nou Guvern sau alegeri anticipate constituie riscuri însemnate

Citi: Întârzieri mari în formarea unui nou Guvern sau alegeri anticipate constituie riscuri însemnate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Deşi finalizarea alegerilor prezidenţiale reprezintă un pas important pentru reducerea incertitudinii, formarea unui nou Guvern este o misiune grea, având în vedere compoziţia actuală a Parlamentului", se arată într-un raport Citi.

Analiştii arată că PDL, chiar cu sprijinul UDMR şi al parlamentarilor independenţi, nu deţine suficiente voturi pentru formarea unui Guvern, dacă nu vor exista încălcări ale principiilor în alte partide importante.

Totodată, analiştii consideră că PDL ar putea să se alieze cu PNL pentru formarea Guvernului şi nu exclud în totalitate o alianţă cu PSD, deşi cred că această variantă nu este foarte posibilă.

"În acest context, credem că întârzieri îndelungate în formarea unui nou Guvern sau alegeri anticipate constituie un risc important. În ceea ce priveşte alegerile anticipate, considerăm că probabilitatea unui scrutin înainte de termen este mai degrabă scăzută, având în vedere absenţa unor stimulente puternice pentru declanşarea alegerilor în rândul partidelor importante. Dacă PSD şi PNL pot sau nu să se alieze împotriva PDL va juca un rol crucial în modelarea evoluţiilor politice pe termen scurt", se menţionează în raportul Citi.

Potrivit rezultatelor anunţate la ora 11.00 de Biroul Electoral Central, după centralizarea voturilor din 99,13% de secţii, Traian Băsescu a obţinut 50,37 % din voturi, în timp ce Mircea Geoană a obţinut 49,62 % din voturile populaţiei.

Citi notează că rezultatul a fost oarecum surprinzător, întucât majoritatea exit-poll-urilor îl indicau drept câştigător pe Geoană.

Analiştii continuă să menţină scenariul de bază pentru 2010 şi în perioada următoare, construit pe ipoteza unui mediu politic mult mai stabil începând de anul viitor.

"În opinia noastră, revenirea la normalitate pe plan politic este o condiţie necesară pentru implementarea credibilă a programului economic sprijinit de FMI şi Uniunea Europeană, care promovează disciplină pe partea fiscală şi facilitarea adoptării reformelor structurale cerute", se precizează în raportul Citi.

Experţii băncii anticipează că investitorii vor monitoriza îndeaproape dacă evoluţiile din plan politic vor duce la întârzieri "intolerabile" în realizarea măsurilor de reformare din sfera fiscală, indiferent de structura viitorului Guvern.

"Pe măsură ce deficitul bugetar se îndreaptă spre 8% din PIB, indulgenţa pieţelor pentru derapaje fiscale sau blocarea programului susţinut de FMI şi UE este probabil limitată", mai susţin analiştii Citi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici