Cîţu, PNL: "Taxa de solidaritate" este găselniţa guvernului Tudose de a acoperi găurile din buget

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu susţine că introducerea taxei de solidaritate este "o găselniţă" a Guvernului prin care se încearcă acoperirea găurilor din buget produse de "o guvernare iresponsabilă în gestionarea economiei".

184 afișări
Imaginea articolului Cîţu, PNL: "Taxa de solidaritate" este găselniţa guvernului Tudose de a acoperi găurile din buget

Cîţu, PNL: "Taxa de solidaritate" este găselniţa guvernului Tudose de a acoperi găurile din buget

În primul rând, Cîţu afirmă că ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, nu a spus adevărul atunci când a afirmat că taxa de solidaritate este impusă de legislaţia europeană.

”Ionuţ Mişa, scos la înaintare de Liviu Dragnea pentru a da veştile proaste, este incapabil să realizeze nivelul enormităţilor pe care le enunţă. Presupusa «taxă de solidaritate» despre care vorbeşte ministrul de Finanţe - şi despre care susţine că ar fi impusă de o directivă europeană- este deja reglementată din 2006. Este fals ceea ce încearcă să inducă în opinia publică Ionuţ Mişa, anume faptul că reglementările europene ar impune nivelul acestei taxe la 2%. Legislaţia în vigoare prevede această taxă, care se numeşte contribuţie pentru «fondul de creanţe salariale», la nivelul de 0,25%”, susţine Cîţu într-un comunicat de presă dat publicităţii joi.

Senatorul PNL arată că această taxă, ridicată la nivelul de 2%, va face ca angajatorii să nu crească salariul brut pentru a menţine salariul net la nivelul actual, iar eventualele creşteri salariale sau prime în mediul privat nu vor mai fi plătite.

”Creşterea acestei contribuţii este «găselniţa» guvernului Tudose pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de o guvernare iresponsabilă în gestionarea economiei, aflată în impas. Această taxă garantează că angajatorii nu vor creşte salariul brut pentru a menţine salariul net la nivelul actual, întrucât ar însemna să aibă cheltuieli suplimentare cu salariile faţă de acest moment. În plus, măsura ia din banii angajatorilor care ar fi putut fi folosiţi pentru măriri de salarii sau prime în sectorul privat, de la care pot să-şi ia gândul angajaţii”, a afirmat liberalul.

În ce priveşte impactul măsurii în sectorul public, Cîţu susţine că va fi redusă capacitatea Guvernului de a majora salariile în viitor.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a explicat, joi, că taxa de solidaritate de 2% va fi un fond prin care se doreşte asigurarea angajatului în cazul în care firma a intrat în insolvenţă. 90% din acest procent va merge însă la bugetul de stat, potrivit ministrului.

"E vorba de o contribuţie de solidaritate socială, nu e taxă nouă. În baza legii 200 din anul 2006 există un fond de sprijinire a salariaţilor pentru care angajatorul nu plăteşte contribuţii. Există, de asemenea, o directivă europeană, o decizie a Consiliului, nr. 80/987 a Comisiei Economice Europene, care reglementează instituirea unui fond pentru toti angajaţii pentru companiile la care au lucrat si au intrat în insolvenţă. Se doreşte asigurarea angajatului în situaţia în care angajatorul nu i-a plătit contribuţiile şi intră în insolvenţă", a declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Ministrul susţine că poate fi stabilită orice valoare, iar directiva europeană nu prevede un procent fix. "Acest 2% nu însemană integral fondul de salarii. O parte se va continua ca venit la bugetul de stat, ca ulterior de la bugetul de stat să fie acoperite financiar pentru partea de sănătate şi pentru asigurări sociale. Din 2 % ,90 % merge la bugetul de stat pentru a acoperi diferite destinaţii în funcţie de soluţiile bugetare, şi 10 % către sprijinirea tuturor salariaţilor care se pot confrunta cu o situaţie în care angajatorul intră în insolvenţă şi nu le achită obligaţiile angajaţilor, fiindu-i afectată pensia. 90% va fi venit la bugetul de stat şi va avea ca destinaţia plata către anumite obligaţii sociale", spune Mişa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici