Ciucă a purtat discuţii cu secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA despre securitatea energetică europeană şi extinderea programului nuclear civil

  • Premierul NIcolae Ciucă s-a întâlnit, luni, cu Ciucă, secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk.
  • Discuţiile au vizat securitatea energetică europeană şi extinderea programului nuclear civil din România.
132 afișări
Imaginea articolului Ciucă a purtat discuţii cu secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA despre securitatea energetică europeană şi extinderea programului nuclear civil

FOTO Guvernul României

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk. Discuţiile au vizat securitatea energetică europeană şi extinderea programului nuclear civil din România. Cu acest prilej, a fost subliniată importanţa relaţiei de parteneriat dintre România şi SUA, în contextul necesităţii extinderii capacităţilor României de producere a energiei electrice, ca parte a demersurilor care pot contribui la consolidarea securităţii în regiune”, transmite Executivul.

Potrivit sursei citate, construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, precum şi lucrările de întreţinere necesare a fi efectuate la Unitatea 1 reprezintă „etape necesare pentru atingerea nivelului care să asigure României independenţa energetică”.

„Noile proiecte care vor consolida aceste progrese sunt legate de implementarea SMR - Small Modular Reactor - pe baza tehnologiei deţinute de compania americană NuScale. Principalele beneficii generate de implementarea acestor soluţii vizează atât decarbonizarea - obiectiv european important, precum şi nivelul înalt de securitate sub semnul căruia se vor derula investiţiile”, se menţionează în comunicat.

Premierul Ciucă a transmis mulţumiri pentru susţinerea acordată sistemului european de energie.

„Vrem să dezvoltăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii şi în alte domenii relevante, precum cel industrial, economic, cercetare-dezvoltare, nuclear. România e singura ţară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Avem nevoie de noi surse de energie şi există un consens politic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul nuclear”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

În comunicat se precizează că ambele părţi şi-au arătat disponibilitatea de a dezvolta parteneriatul România-SUA, atât în domeniul utilizării energiei nucleare, precum şi în exploatarea gazelor, petrolului, energiei obţinute din resurse regenerabile, în acest sens urmând a fi elaborat un plan de acţiune.

La întâlnire au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ciucă,
turk,
energie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici