Ciucă, despre Neptun Deep: România îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt

Fostul premier Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că România îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt, după ce, luna aceasta, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor, prin care gazul va fi adus în sistemul naţional de transport.

390 afișări
Imaginea articolului Ciucă, despre Neptun Deep: România îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt

Nicolae Ciucă, Facebook

Nicolae Ciucă spune că urmare a măsurilor adoptate de executiv în ultimul an şi jumătate, România îşi va câştiga independenţa energetică într-un timp foarte scurt: „Romgaz şi OMV-Petrom au decis să dezvolte perimetrul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Când exploatarea va fi pe deplin operaţionalizată, producţia internă a României va fi dublă faţă de momentul actual, iar ţara noastră va deveni cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană”.

Ciucă spune că meritul acestui proiect aparţine guvernării liberale şi fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu.

„Enumăr doar câteva dintre cele mai importante momente care ne-au adus aici: abrogarea la finalul anului 2019 a OUG 114/2018, care amânase cu patru ani exploatarea gazelor şi preluarea de către Romgaz a participaţiei Exxon Mobil la perimetrul Neptun Deep, în mai 2022. Tot în mai 2022, a fost modificată legea off-shore, care a permis extracţia gazelor din Marea Neagră. Chiar în această lună, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor, prin care gazul va fi adus în sistemul naţional de transport”, precizează preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

El este convins că prin deschiderea exploatării, bugetul de stat câştigă din redevenţe, din impozitul pe venitul suplimentar, din impozitul pe profit al companiilor şi prin numărul de locuri de muncă create, care vor genera impozite.

„Mult mai important este faptul că România va deveni independentă energetic, iar ca exportator net de gaze naturale, vom asigura securitatea energetică în regiune”, adaugă fostul premier.

Petrom şi Romgaz anunţă oficial decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Prima producţie de gaze este planificată pentru 2027, după investiţii de până la 4 mld. euro. Cele două companii au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), relatează Ziarul Financiar.

OMV Petrom este operatorul proiectului, cu o participaţie de 50%.

"Odată cu decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore în ape de mare adâncime din România împreună cu partenerul nostru, Romgaz. Acesta este un important pas înainte în execuţia Strategiei 2030 a companiei şi va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră faţă de acţionari rămâne creşterea investiţiilor, creşterea profitabilităţii şi a dividendelor - toate acestea asigurând în acelaşi timp o afacere sustenabilă pe termen lung pe parcursul tranziţiei noastre energetice.”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafaţă de 7.500 km pătraţi şi este situat la o distanţă de aproximativ 160 km faţă de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Începând cu anul 2008, activităţile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziţie seismică 3D şi două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale deexplorare şi evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. euro.

Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep (100%):

- Investiţiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 mld. euro, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026

- Prima producţie este aşteptată în 2027

- Producţia de platou este estimată la aproximativ 140.000 bep/zi timp de aproape 10 ani

- Volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (aprox.700 mil. bep)

- Costul unitar de producţie este estimat la o medie de 3 USD/bep (pentru durata de viaţă a zăcământului)

- HSSE: se estimează că amprenta de carbon va fi mai bună decât valoarea de referinţă a industriei (la producţia de platou, amprentă de carbon de aproximativ 2,2 kg CO2/bep, semnificativ sub media industriei de 16,7 kg CO2/bep conform IOGP). Tehnologia şi expertiza de ultimă generaţie urmează să fie utilizate pentru a produce gazul natural în condiţii de siguranţă şi într-un mod prietenos faţă de mediul înconjurător.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici