Codru Vrabie: Preşedintele CNI va fi ales marţi

Reprezentantul societăţii civile în Consiliul Naţional de Integritate, Codru Vrabie, a declarat, luni, că alegerea preşedintelui CNI va avea loc marţi, începând cu ora 11.00, până la ora 10.00 putând fi depuse la secretariat candidaturile pentru această funcţie.

2 afișări

Codru Vrabie a declarat, la finalul primei şedinţe de lucru a Consiliului Naţional de Integritate, că opt membri ai forului au propus şi votat ca alegerea preşedintelui să aibă loc în cursul zilei de luni, iar cinci membri, ca alegerea să aibă loc marţi, după depunerea candidaturilor.

Reprezentantul societăţii civile a precizat că, în urma părăsirii sălii de către membrii propuşi de PSD, PRM şi PD, s-a luat în calcul şi faptul că nu existau stabilite nişte norme clare cu privire la această algere, astfel că s-a decis ca votul să se desfăşoare marţi, începând cu ora 11.00, termenul pentru depunerea candidaturilor fiind ora 10.00.

Codru Vrabie a explicat că reprezentanţii PSD, PD şi PRM au părăsit sala, din cauză că au solicitat şi votat ca alegerea preşedintelui CNI să se desfăşoare marţi.

„Văzând că ceilalţi membri sunt hotărâţi să voteze astăzi, au părăsit sala, considerând că nu sunt îndeplinite procedurile”, a continuat acesta, precizând că în urma dezbaterilor s-a ajuns la „relativ acelaşi rezultat”.

„E puţin neplăcut că ajungem să desfăşurăm acest proces de alegere a preşedintelui cumva în pofida votului majorităţii, care era pentru votare astăzi”, a arătat Codru Vrabie.

Acesta a arătat că nu s-a discutat în cadrul şedinţei nicio candidatură pentru această funcţie, pe principiul că „nu s-a dorit să se facă regula în funcţie de persoane, ci regula mai întâi şi apoi să vină şi candidaturile” şi că până la momentul încheierii şedinţei, nu se înregistrase nici o candidatură.

Codru Vrabie a declarat că „oricine dintre cei 13 membri îşi poate depune candidatura, potrivit legii”, dar a ţinut să arate că au existat discuţii cu privire la anumite compatibilităţi între funcţiile deţinute de unii membrii şi funcţia de preşedinte CNI.

„În cazul unor anumiţi membri, se poate interpreta că există anumite incompatibilităţi. Astfel, într-o opinie, un primar ar fi oprit să deţină preşedinţia CNI, pentru că legea spune că un primar este incompatibil cu orice altă funcţie”, a arătat Codru Vrabie.

El a mai spus că au existat dezbateri cu privire la data la care să fie ales preşedintele, unii membri apreciiind că termenul de cinci zile pentru acest vot curgea din momentul în care s-a întrunit CNI, iar alţii considerau că acest termen curge începând de marţi.

„A fost o diferenţă de opinie. În momentul în care au plecat nu ne oprea nimeni, pe cei care am rămas, să mergem mai departe cu procedura şi să votăm preşedintele, dar ni s-a părut că nu este normal ca acest Consiliu să îşi înceapă activitatea astfel, divizat, motiv pentru care şedinţa va avea loc mâine, pentru a nu exista discuţii”, a adăugat el.

Codru Vrabie a prezentat şi cum se va desfăşura procedura de vot, precizând că alegerea preşedintelui se face cu votul secret al majorităţii membrilor.

Astfel, candidaţii pot depune o cerere privind intenţia de a ocupa această funcţie sau pot depune un CV, urmând ca, începând cu ora 11.00, să se facă buletinele de vot, cu numele candidaţilor, în ordine alfabetică, numerotat.

Procedura de vot va fi ca fiecare membru CNI să încercuiască pe listă numărul care corespunde candidatului, voturile fiind depozitate într-o urnă. Secretariatul tehnic se va ocupa cu numărarea voturilor, la acest proces urmând să asiste şi candidaţii.

Întrebat dacă îşi va depune candidatura pentru acest post, Vrabie a precizat că nu îşi va depune candidatura, rolul său în Consiliu dorind a fi acela de a sigura o transparenţă a procedurilor, regulamentelor şi să explice "ce se întâmplă în spatele uşilor, deşi şedinţele sunt publice, conform prevederilor legale”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici