Colegiul director al PDL ar putea discuta duminică despre remaniere şi Mişcarea Populară

Conducerea PDL şi liderii organizaţiilor judeţene se vor întâlni, duminică, oficial premierul Emil Boc anunţând că vor fi discutate priorităţile politice şi legislative, nu tema remanierii, însă aceasta s-ar putea afla totuşi pe agendă, alături de subiectul legat de Mişcarea Populară.

431 afișări
Imaginea articolului Colegiul director al PDL ar putea discuta duminică despre remaniere şi Mişcarea Populară

Colegiul director al PDL ar putea discuta duminică despre remaniere şi Mişcarea Populară (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Despre Mişcarea Populară, liderul democrat-liberal susţine că aceasta va fi anunţată atunci când conceptul va fi finalizat.

Surse din partid declară totuşi că ideea înfiinţării Mişcării Populare va fi dezbătută, alături de teme mereu amânate cum ar fi modificarea Constituţiei şi reorganizarea administrativ-teritorială. Aceleaşi surse spun că la reuniune este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu, cu toate că, potrivit lui Boc, acesta nici nu a fost invitat.

Democrat-liberalii ar putea stabili însă calendarul înfiinţării Mişcării Populare, dar şi componenţa acesteia, prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde fiind cel care s-a oferit în BPN al PDL să se ocupe de acest proiect.

Surse din partid au precizat că la această Mişcare Populară, definită drept un fel de pol de centru-dreapta, ar putea adera UNPR, o parte din liberalii frustraţi de conducerea lui Crin Antonescu, Partidul Ecologist, o aripă a PNŢCD, precum şi organizaţii nonguvernamentale apropiate PDL, dar şi orice persoană dornică să fie în opoziţie cu USL.

În această mişcare şi-au anunţat intenţia de a intra Gigi Becali şi partidul lui Talpeş, unii democrat-liberali, cum este europarlamentarul Cristian Preda, opunându-se asocierii PDL cu aceste persoane. Partidul lui Dan Diaconescu este o altă formaţiune despre care s-a vehiculat că ar putea aparţine acestei mişcări, însă mulţi şi-au exprimat îngrijorarea asocierii numelor lor cu cel al patronului OTV.

Dintre organizaţiile nonguvernamentale care ar urma să se asocieze proiectului, cele mai cunoscute sunt Fundaţia Creştin-Democrată a lui Teodor Baconschi şi Asociaţia Blogary.

Democrat-liberalii au diverse păreri privind necesitatea înfiinţării Mişcării Populare, majoritatea fiind de acord că ar trebui înfiinţat un pol de centru-dreapta, drept contrapondere la alianţa de stânga USL, dar cei mai mulţi nu au habar când şi cum ar trebui să se facă acesta. Şi nici dacă ar trebui să se numească Mişcarea Populară sau altfel.

Iniţial, o parte dintre ei s-au opus, fiind de părere că PDL ar recunoaşte, în felul acesta, că singur nu mai poate să atragă electoral, dar, până la urmă, au îmbrăţişat ideea care a venit de la Traian Băsescu.

Şeful statului a recunoscut că el a rugat-o pe fiica sa Ioana Băsescu să înregistreze la OSIM denumirea Mişcarea Populară.

"Acest proiect poate exista, dar nu în sensul la ceva ridicol. Nu o să găseşti partide imaculate, nu se poate. Eu cred că trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. De aceea am şi rugat-o pe fiica mea să o înscrie la OSIM. Preventiv, trebuie să gândeşti politic. Este posibil să se creeze o alianţă", a afirmat Traian Basescu recent, într-o emisiune televizată.

Printre primii care au vorbit despre Mişcarea Populară s-a aflat fostul consilier prezidenţial şi fost ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu, care a lansat încă la începutul anului varianta apariţiei pe scena politică a unei noi formaţiuni politice, denumind-o Albă ca Zăpada.

Albă ca Zăpada a fost înlocuită, apoi, cu Mişcarea Populară, liderii PDL nefiind multumiţi de imaginea neserioasă, de poveste.

Lăzăroiu a spus că PDL va câştiga sigur viitoarele alegeri prezidenţiale doar dacă s-ar face o nouă platformă, cum este Mişcarea Populară.

De altfel, în ultima lună s-au intensificat discuţiile pe tema Mişcării Populare. Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a ridicat şi oficial această problemă în ultima şedinţă a conducerii partidului, în BPN, şi a avansat termenul finalizării - luna decembrie. Surse din PDL au precizat însă că liderii democrat-liberali se grăbesc să pună în practică acest proiect, sperând că va prinde contur până la finele lui octombrie.

Pentru acest deziderat, democrat-liberalii se întâlnesc duminică, în Colegiul Director, reuniune la care este aşteptat şi Traian Băsescu, viziunile fiind atât de diferite, încât se impune prezenţa şefului statului pentru a se decide linia pe care trebuie să meargă şi pentru a netezi asperităţile.

Frunzăverde vede Mişcarea Populară funcţionând ca o alianţă electorală, construită pe principiul similar al Partidului Popular European, în care se pot alătura şi persoane fizice care nu aparţin vreunui partid politic.

Elena Udrea s-a exprimat în favoarea Mişcării Populare, dar consideră proiectul viabil doar dacă se implică cei care vor să modernizeze statul, şi nu doar electoral.

"Depinde ce înseamnă Mişcarea Populară, am auzit tot felul de variante, trebuie văzut exact la ce se referă, ce fel de proiect este acesta. Dacă este un proiect care să adune sub o umbrelă pe toţi aceia care au demonstrat până acum şi vor să se implice în modernizarea cu adevărat a statului, atunci poate fi un proiect viabil. Dacă este doar un proiect electoral, nu cred", a spus Udrea.

Unii văd această mişcare funcţionând ca un partid, alţii sunt sceptici că se poate realiza până la alegeri, iar alţii nu-şi doresc drept parteneri personaje controversate ca Gigi Becali, Dan Diaconescu sau Corneliu Vadim Tudor. Sunt şi mulţi nehotărâţi.

Există în PDL şi persoane reticente la termenul "mişcare", întrucât cred în rolul partidelor politice în democraţie.

Rămâne de văzut dacă PDL va reuşi să creeze o astfel de paltformă sau dacă acest subiect, la fel ca reorganizarea administrativ-teritorială sau modificarea Constituţiei, va ajunge în arhiva de idei a partidului, idei care, până acum, au fost doar vânturate opiniei publice, după care au fost date uitării o lungă perioadă de timp. Ele vor reveni, se pare, în discuţie, la întâlnirea de duminică, după ce au fost abandonate pe întreaga durată a vacanţei parlamentare.

Dacă şeful statului nu are un as în mânecă pentru deblocarea lor, şansele unei finalităţi sunt minime. Liderii PDL aşteaptă un semn de la Traian Băsescu şi în legătură cu remanierea guvernamentală care a fost vehiculată în ultimul timp, dar în privinţa căreia încă nu s-a făcut niciun pas concret.

(Material realizat de Alina Novăceanu, alinaz@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici