COMENTARIU Marius Oprea / La maşinăria PNRR-ului, toată energia merge la claxon: guvernul Cîţu şi ministrul Ghinea nu ştiu ce înseamnă ”rezilienţă”

1250 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / La maşinăria PNRR-ului, toată energia merge la claxon: guvernul Cîţu şi ministrul Ghinea nu ştiu ce înseamnă ”rezilienţă”

COMENTARIU Marius Oprea / La maşinăria PNRR-ului, toată energia merge la claxon: guvernul Cîţu şi ministrul Ghinea nu ştiu ce înseamnă ”rezilienţă”

Se spune că atunci cînd maşinăria comunismului s-a stricat, liderii de atunci ai ţărilor socialiste au făcut cum au făcut, invocînd spiritele tutelare ale lui Marx şi Engels şi l-au înviat din morţi pe Mao. Acesta şi-a aranjat furios tunica, pentru că a fost tulburat din visare, a făcut ocolul maşinăriei şi le-a spus tovarăşilor un citat din ”Cartea Roşie”: ”Nu poţi urca pe o scară fără trepte!”. Nemulţumiţi dar fără să o poată arăta din respect faţă de tovarăşii chinezi, la propunerea tovarăşului Gorbaciov au mai făcut din nou o şedinţă de spiritism şi l-au trezit din somn pe tovarăşul Stalin. Acesta a scormonit ce a scormonit prin maşinărie, cercetînd fiecare cotlon, după care a ieşit, întrebînd: ”mitraliera iesti?” Iarăşi tovarăşii au dat din umeri: nu mai puteau folosi teroarea şi gulagul drept combustibil al maşinăriei comunismului. S-au sfătuit din nou şi, ca întodeauna în bancurile româneşti, tovarăşul Ceauşescu a avut ideea salvatoare. L-au trezit din somnul de veci pe Lenin. Acesta a ieşit din mausoleu, şi-a tras şepcuţa ceva mai pe o ureche, aşa cum o purta el şi a cerut un halat, să nu-şi murdărească bunătate de costum. S-a băgat pe sub maşina comunismului, a scormonit, a deşurubat, s-a murdărit tot, din cap pînă în picioare, în vreme ce liderii ţărilor socialiste aşteptau pe margine, plini de speranţă. Într-un tîrziu, ieşind de sub maşinărie, Lenin a dat din umeri, neputincios: ”nu ştiu ce i-aţi făcut, tovarăşi, dar toată energia merge la claxon!”
 
Exact ca la această poveste cu tîlc din anii tîrzii ai comunismului, se întîmplă şi în zilele noastre cu maşinăria guvernamentală, în privinţa absorbţiei fondurilor europene, prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.
 
Acest plan a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 7 aprilie 2021 de Guvernul României în a doua lectură, odată cu Memorandumul care a mandatat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene ”pentru a desfăşura negocierile pe document cu Comisia Europeană” (citez de pe site-ul oficial al MIPE). Domnul Ghinea s-a dus, aproape îmbătat de laurii aşteptatei victorii, la Bruxelles. Unde, ce să vezi! ”Maşinăria” n-a mai mers. Tehnicienii nemţi, proiectanţii olandezi şi constructorii francezi i-au tăiat-o scurt: cu un asemenea proiect, nu se poate obţine nicio investiţie, pe fonduri europene. Adio, cele 80 de miliarde cu care ne amăgea preşedintele, în campania electorală. 
 
Al doilea guvern al lui Iohannis nu citise, pur şi simplu, DEX-ul. Dacă termenul de ”relansare” e clar, nu s-au lămurit cu rezilienţa, care înseamnă ”capacitatea unui corp de a reveni la forma şi dimensiunea iniţială, după deformare”. Adică, în cazul de faţă, după pandemie.
 
Coordonaţi de Cristian Ghinea, maestrul în ”absorbţia zero”, care nu s-a dezminţit nici acum, miniştrii au pus în ”Planul” aprobat de toţi, în frunte cu Forin Cîţu, tot ce le-a trecut prin cap, de la autostrăzi la irigaţii, trecînd pînă şi prin construcţia de creşe. Numai că la Bruxelles au destulă varză locală, ca să le trebuiască aceea cultivată de guvernul României. Au pus de toate, în grafice frumos colorate, însă mai nimic specific pentru nevoile economiei noastre, care trebuie să-şi revină din pandemia de Covid-19. Pentru că, pur şi simplu, n-au înţeles ce înseamnă ”rezilienţă”. Au crezut că e un fel de pomană. Dar nu e.
 
Am rîs amar, cînd am văzut toate scuzele penibile. În frunte cu Dan Barna, toţi useriştii care ne-au amăgit cu deşteptăciunea lor, ne mint acum în faţă, că n-a fost vorba decît de un ”draft”, o discuţie ”exploratorie”. Dar au uitat să şteargă de pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Prioiectelor Europene ”Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă” al României, aprobat în şedinţa guvernului din 7 aprilie şi prezentat de Ghinea la Bruxelles, care a fost respins de oficialii europeni la toate capitolele, pe toate planurile.
 
Asta încearcă să ascundă toţi, acum. Minţindu-ne în continuare, în frunte cu preşedintele Iohannis, cu primul ministru, cu tot cabinetul său. Ascunzînd de fapt că mult-slăvita maşinărie a guvernării ”profesioniste” a dreptei nu funcţionează. Că ”tehnocraţii” userişti sînt varză. Nici măcar de Bruxelles. Acolo doar se constată că varza nu e tocmai digerabilă, după Covid.
 
Întocmai ca în cazul ”maşinăriei comunismului”, degeaba l-au trezit guvernanţii din somnul de la Cotroceni pe Iohannis. Ca Lenin, nici el nu mai poate să facă nimic cu maşinăria PNRR-ului. Toată energia merge la claxon. 
 
  
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
pnrr,
cîţu,
ghinea

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici