COMENTARIU: Rus cel serios, în carnavalul trist al politicii

Zilele din urmă l-au aruncat pe Ioan Rus, ministrul de Interne în vârtejul iscat de nesfârşitele hărţuieli din triunghiul Băsescu-Antonescu-Ponta.

3319 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Rus cel serios, în carnavalul trist al politicii

COMENTARIU: Rus cel serios, în carnavalul trist al politicii (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Pe faţă, lateral sau doar insidios cei trei l-au luat în cătare pe titularul Internelor, din motivul ascuns, dar arzător că ministrul a fost consecvent în susţinerea datelor pe care le-a furnizat pentru referendum, a făcut estimări realiste asupra ajustărilor, dar nu pare dispus să-şi însuşească fantasme despre "ajustarea corespunzătoare" a publicului elector.

"Afirmaţia lui Ioan Rus din 24 iulie conform căruia numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18,2 milioane persoane, nu a fost adevărată", l-a executat public şi necolegial premierul Ponta pe colegul său de guvern, amânând "stabilirea responsabilităţilor" după pronunţarea Curţii Constituţionale. Preşedintele interimar Antonescu se spală pe mâini când este întrebat de remanierea lui Rus. Televiziunile cu dedicaţie ale USL se întreabă încruntat al cui om este ministrul. Iar Traian Băsescu are vise colorate cu Rus încătuşat.

Ministrul de Interne rămâne rezervat în manifestări. În esenţă, el a furnizat cifre date de un sistem şi de tocat este tocat nu pe fond, ci pe cifrele date de alţii şi pe unele exprimări pe care le-a avut, de felul "mini-recensământ". "Colegii" săi de partid l-ar pune la fezandat şi se zvoneşte că ar vrea să-l sacrifice.

Pentru că ministrul de Interne nu prea corespunde standardelor uşurele ale politicii de Dâmboviţa. Este un ardelean serios, cumpătat, corect. Nu a fost paraşutat în politică. A fost ministru în guvernul Năstase, un Executiv căruia i se pot reproşa multe, dar căruia i se recunosc performanţele. Când s-a retras din viaţa publică şi-a văzut onorabil de afaceri. A revenit cu planuri solide legate de Interne şi Administraţie: admiterea parţială în spaţiul Schengen şi întărirea ministerului, prin recâştigarea încrederii în această instituţie. A trecut examenul organizării fără cusur a alegerilor locale. Nici organizării referendumului nu i s-a reproşat ceva.

Doar că s-a trezit întrun soi de carnaval politic, plin de o frenezie tristă, iar cei care conduc reprezentaţia ar vrea în locul lui un fel de arlechin flexibil. Se pare că nimic de soi nu este tolerat să existe în umbra lui Victor Ponta şi Crin Antonescu. Ioan Rus şi Florin Georgescu, doi miniştri cu care poţi ieşi liniştit pe orice uliţă simandicoasă europeană sunt personajele de rezistenţă ale guvernului. Dar asta nu înseamnă că sunt şi priviţi cu ochi buni.

Probabil acum Ioan Rus îşi gândeşte riposta. În 2010, spunea că pentru punerea în prim-planul guvernării a interesului naţional este "nevoie de bărbaţi, nu de curve". Problema lui este că a nimerit într-un fel de bordel politic.

Domnule Rus, când se despart bărbaţii de femeile uşoare în politică? Sau poate că nu este nevoie. Poate că trebuie ca bărbaţii să rămână, femeile uşoare să se ducă şi bordelul politic să dea faliment.

(Material realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici