Comisarul european Johannes Hahn: Să adaptăm nava la Dunăre şi nu Dunărea la navă

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, aflat, sâmbătă, în judeţul Mehedinţi, a declarat, cu privire la strategia Dunării, că este nevoie de reînnoirea flotei de vase pe fluviu, el propunând proiectarea unui vas care să răspundă atât cerinţelor economice cât şi celor de mediu.

340 afișări
Imaginea articolului Comisarul european Johannes Hahn: Să adaptăm nava la Dunăre şi nu Dunărea la navă

Johannes Hahn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am lansat un prim studiu pentru construirea unui vas tipic de transport de mărfuri, care să răspundă în mod combinat de cerinţele economice şi cele de mediu. Moto-ul este să adaptăm nava la Dunăre şi nu Dunărea la navă. Sunt locuri cu apă foarte mică pe Dunăre, cu adâncime mică în anumite momente ale anului şi nava trebuie făcută în aşa fel încât să facă faţă acestor condiţii. Experţii vor proiecta o astfel de navă", a declarat Johannes Hahn.

Oficialul a mai spus că în prezent doar 10% din potenţialul de transport de marfă este folosit, iar pentru dezvoltarea transportului pe Dunăre trebuie armonizate aspectele de mediu şi cele economice.

"Ideea este să construim un vas mai eficient, să folosească motoare moderne. Discut şi cu agenţii finanţatoare, cu Banca Europeană de Investiţii şi dacă ajungem la acest vas tipic pentru Dunăre, va trebui să putem oferi nişte împrumuturi atractive şi nişte granturi, neramburabile în aşa fel încât să schimbăm, să reînnoim flota de vase pe Dunăre", a adăugat oficialul.

În vizita în judeţul Mehedinţi, comisarul european pentru dezvoltare regională Johannes Hahn a fost însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, ministrul Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig , ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu şi ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb.

După o vizită făcută la Hidrocentrala Porţile de Fier I, comisarul european a participat la o conferinţă pe tema strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, alături de mai mulţi oficiali din Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici