Comisia de la Veneţia: Propunerile Forumului Constituţional să fie luate în serios de Parlament

Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia, a declarat, miercuri, că propunerile societăţii civile privind modificarea legii fundamentale adunate de Forumul Constituţional trebuie serios luate în considerare de către comisia parlamentară pentru revizuire.

411 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia: Propunerile Forumului Constituţional să fie luate în serios de Parlament

Comisia de la Veneţia: Propunerile Forumului Constituţional să fie luate în serios de Parlament (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

"Comisia de la Veneţia a subliniat că procesul de modificare a Constituţiei trebuie să includă şi societatea civilă, trebuie să fie deschis, bazat pe discuţii libere. Forumul Constituţional a organizat peste 40 de întâlniri în întreaga ţară şi aceasta a permis colectarea propunerilor din toate părţile societăţii româneşti, care vor fi transmise mai târziu corpurilor politice responsabile", a afirmat Markert, prezent la conferinţa organizată la Palatul Parlamentului de Forumul Constituţional.

Oficialul Comisiei de la Veneţia a arătat că propunerile societăţii civile colectate de Forumul Constituţional şi discutate în cadrul conferinţei de miercuri şi joi trebuie apoi "serios luate în considerare în cadrul procesului parlamentar" de elaborare a proiectului de revizuire a Constituţiei.ţia

Markert a amintit că implicarea Comisiei de la Veneţia a fost solicitată de Guvern şi de Parlament, iar organismul de experţi în drept constituţional al Consiliului Europei a mai fost implicat şi în 1991 în elaborarea Constituţiei, iar apoi în 2003 în revizuirea acesteia.

Secretarul Comisiei a subliniat că această nouă modificare a Constituţiei vine după criza politică din 2012, în urma căreia organismul de la Veneţia a emis în decembrie o Opinie care a indicat nevoia clarificării unor aspecte ale legii fundamentale "în special cele privind distribuţia puterii între preşedinte, Guvern, Parlament şi rolul şefului statului".

"Această activitate a Forumului Constituţional este un răspuns foarte constructiv la criza de anul trecut, care odată depăşită, lecţia sa trebuie folosită pentru îmbunătăţirea situaţiei. Deci, putem spune că acea criză a avut şi o contribuţie pozitivă", a mai spus Markert.

Comisia de la Veneţia aprecia în Opinia publicată în decembrie 2012 că evenimentele din vara anului trecut au arătat că o coabitare între preşedinte şi premier nu poate fi uşor susţinută de cadrul constituţional, iar reforma Constituţiei trebuie să clarifice competenţele celor doi, în principal privind politica externă.

"Evenimentele din România au demonstrat că actualul cadru constituţional al României nu poate susţine cu uşurinţă o «coabitare» între un preşedinte al republicii aflat de o parte a spectrului politic şi un guvern şi un parlament din cealaltă parte. Această opinie a Comisiei de la Veneţia nu are rolul de a lua o poziţie privind o alegere între un sistem prezidenţial şi unul parlamentar, dar reforma constituţională ar trebui să clarifice cel puţin competenţele preşedintelui şi primului-ministru, mai ales acolo unde au apărut dificultăţi, adică în domeniile politicii externe şi relaţiilor cu Uniunea Europeană", se arăta în concluziile Opiniei privind România.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că pentru forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei, care va fi supus votului în Camera Deputaţilor şi apoi referendumului, se va aştepta punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, drept garanţie a faptului că nu s-au produs "abuzuri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici