Comisia juridică a Camerei amână cu două săptămâni discuţiile în cazul Monicăi Ridzi

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, amânarea cu două săptămâni a discutării solicitării procurorilor privind percheziţia informatică în cazul deputatului PDL Monica Iacob Ridzi.

18 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a Camerei amână cu două săptămâni discuţiile în cazul Monicăi Ridzi

Comisia juridică a Camerei amână cu două săptămâni discuţiile în cazul Monicăi Ridzi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Deputatul PNL Alina Gorghiu a solicitat introducerea pe ordinea de zi a cererii procurorilor în cazul Ridzi, arătând că nu înţelege de ce aceasta nu figurează în documentul comisiei.

Preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), a spus că este primul interesat pentru a se discuta această solicitare în cazul Ridzi, dar că deputatul PDL a anunţat că nu poate veni la comisie deoarece "se află la Viena cu copilul la medic".

"Trebuie să-i oferim posibilitatea să vină în faţa Comisiei, pentru că nu ştiu în ce măsură ne permitem să luăm o decizie fără prezenţa ei", a apreciat Buda.

Reprezentanţii PNL şi PSD au cerut ca acest caz să se discute în absenţa Monicăi Iacob Ridzi, având în vedere că ea a trimis deja punctul său de vedere.

"La discutarea solicitării Parchetului de acceptare a percheziţiei informatice nu este necesară prezenţa doamnei Ridzi. Ne-a depus concluziile. (...) Este vorba de un pas procedural pe care trebuie să-l facem. Ne discredităm trăgând de timp", a afirmat Gorghiu.

"Am aşteptat-o să nască, acum 7 luni. Ne va spune peste câteva săptămâni că este însărcinată a doua oară. Această amânare nu are nicio justificare", a spus şi deputatul PSD Ruxandra Jipa.

În replică, reprezentanţii PDL au pledat pentru amânarea discutării cazului Ridzi, deputatul Mihai Boldea arătând că dreptul la apărare este constituţional şi că trebuie ca Monica Iacob Ridzi să fie înştiinţată de o dată la care să vină la comisie.

Daniel Buda a supus la vot amânarea cu două săptămâni a discutării cazului Ridzi, arătând că acesteia i se va aduce la cunoştinţă că, dacă atunci nu se va prezenta, se va discuta în lipsa sa. Pentru amânarea discuţiilor au votat 13 deputaţi ai PDL şi UDMR, 11 parlamentari, ai opoziţiei, s-au pronunţat "împotrivă" şi s-au înregistrat 2 abţineri.

Procurorul general al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, în februarie, Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Iacob Ridzi Monica Maria.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat, în 9 februarie, procurorul general al României să solicite Parlamentului urmărirea penală, iar ministrul Justiţiei să ceară încuviinţare percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi infracţiuni la legea contabilităţii.

În 10 februarie, Ministerul Justiţiei (MJ) informa că a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor o adresă a procurorilor anticorupţie care cereau încuviinţarea unei percheziţii informatice în dosarul vizând-o pe Monica Iacob-Ridzi.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru a solicita Parlamentului României - Camera Deputaţilor, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei nr.270/10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, urmărirea penală faţă de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, în prezent deputat, se arăta într-un comunicat al procurorilor.

Fostul ministru al Tineretului este acuzat, într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.

Prejudiciul în acest dosar este de 100.000 de lei, creat în urma achiziţionării de către MTS a unor produse electronice, printre care şi laptopuri, un frigider, au declarat surse judiciare.

Monica Iacob Ridzi, care a născut un băieţel în 22 aprilie, este în concediu de maternitate, astfel că ea nu a putut fi audiată de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici