Comisia juridică a Senatului nu a dat o sancţiune în cazul Drăghici

Comisia juridică a Senatului a luat act, marţi, de incidentul petrecut între avocatul Alice Drăghici, membru al CNI, şi angajaţii ANI, însă nu a dispus vreo sancţiune, recomandând doar ca astfel de incidente să nu se mai întâmple.

18 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a Senatului nu a dat o sancţiune în cazul Drăghici

Avocata Alice Drăghici (Imagine: Mediafax Foto)

Avocatul admite apoi că i-a "recomandat" lui Horia Georgescu "să respecte legea pentru a se feri de rele".

"În mod explicit i-am cerut maximă atenţie în legătură cu modul în care organizează o achiziţie publică privind achiziţionarea unui sistem informatic de către ANI şi în legătură cu care am aflat de la diverşi jurnalişti că vizează o atribuire preferenţială a contractului", acuză voalat avocatul medicului Brădişteanu.

Pe de altă parte, inspectorul Luisa Badiu, şef serviciu în cadrul ANI, relatează la rândul său faptul că în data de 11 septembrie, în jurul orei 12.00, a fost rugată de către un angajat al ANI să se prezinte în anticamera biroului preşedintelui agenţiei întrucât avocatul Alice Drăghici, membru al CNI, doreşte să aibă o discuţie cu ea.

Astfel, susţine inspectorul Badiu, a aflat cine este avocatul Alice Drăghici şi ce funcţie deţine în CNI.

"M-am prezentat în anticameră, iar doamna Alice Drăghici a afişat o atitudine lipsită de respect, obligându-mă să intru într-o cameră pentru o discuţie privată, folosind un ton verbal ridicat şi ameninţător. Această discuţie a constat în ameninţări ale doamnei Alice Drăghici: «Am venit să transmit că trebuie să stopaţi verificarea averii domnului Brădişteanu, că deja este un dosar pe rol. Dacă nu stopaţi verificarea... » - moment în care domnul Horia Georgescu, secretar general al ANI, a intrat în încăpere şi a invitat-o în biroul dumnealui pentru a discuta, rugându-mă să aştept în anticameră. De asemenea, după ce a părăsit biroul domnului secretar general, doamna Alice Drăghici a continuat pe un ton ridicat să-mi transmită acelaşi lucru", se arată în nota informativă a inspectoarei Badiu, transmisă şi membrilor CNI.

Horia Georgescu, secretarul general al ANI, afirmă în reclamaţia către CNI vizând incidentul cu Drăghici că, la momentul la care a văzut-o în acea zi pe Alice Drăghici în sediul ANI, aceasta avea o discuţie "pe un ton ridicat" cu inspectorul Badiu. Georgescu relatează că Drăghici l-a informat că a venit la ANI "în legătură cu un dosar aflat în lucru la inspectorul în cauză", dorind să facă o întâmpinare pentru a bloca procedura de verificare a averii în cazul Brădişteanu.

În acest context, Georgescu susţine că a întrebat ce calitate are avocatul Drăghici în dosar, "indicând că se află într-un potenţial conflict de interese întrucât este membru în CNI".

Drăghici i-ar fi replicat că, deşi nu are delegaţie în dosar, ea este cea care "controlează şi instrumentează" acest caz.

"În acest sens, doamna Alice Drăghici a început să mă ameninţe în legătură cu modalitatea în care am fost numit, felul în care gestionez activitatea instituţiei şi să profereze ameninţări la adresa preşedintelui ANI, invocând faptul că va aduce în atenţia CNI aspecte diverse care au ca scop să pună sub presiune personalul şi conducerea Agenţiei. Textual mi-a spus că va întreprinde toate demersurile necesare pentru a mă înlătura pe mine şi pe dumneavoastră din funcţie", scrie Horia Georgescu în memoriul iniţial adresat preşedintelui ANI, Cătălin Macovei.

Incidentul dintre Alice Drăghici şi conducerea ANI, despre care a fost sesizat Senatul, este unul "extrem de grav şi de ruşinos", a apreciat, marţi, într-o conferinţă de presă, Codru Vrabie, coleg cu avocatul Alice Drăghici în CNI, precizând că se aştepta la o demisie din partea acesteia.

"Incidentul petrecut la ANI este unul extrem de grav şi de ruşinos. Eu personal mă aşteptam ca doamna Drăghici, de bună voie, să demisioneze", a afirmat Codru Vrabie în conferinţa de presă de marţi de la Transparency International România.

Deşi a înţeles gravitatea demersului lui Drăghici reclamat CNI de şefii ANI, Vrabie a arătat că forul nu putea face nimic în plus faţă de ceea ce a făcut, şi anume trimiterea dosarului conţinând ambele puncte de vedere ale celor implicaţi în incident la Senat.

Vrabie - prezent la conferinţa de marţi în calitatea sa de expert anticorupţie al Transparency International România - a arătat că atât el cât şi organizaţia pe care o reprezintă se aşteaptă ca Senatul să revoce mandatul din CNI lui Alice Drăghici.

"Noi, ca organizaţie, ne aşteptăm ca Senatul să revoce mandatul doamnei Drăghici, Ce va face, cum va face şi când va face Senatul rămân încă întrebări fără răspuns", a spus Codru Vrabie.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici