Comisia juridică aprobă modificarea ordonanţei de urgenţă privind Curtea Constituţională. Se pot contesta hotărâri cu caracter normativ

Comisia juridică a aprobat, marţi, modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.

582 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică aprobă modificarea ordonanţei de urgenţă privind Curtea Constituţională. Se pot contesta hotărâri cu caracter normativ

Comisia juridică aprobă modificarea OUG privind Curtea Constituţională. Se pot contesta hotărâri cu caracter normativ (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual", se precizează în articolul adoptat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Raportul comisiei urmează să fie supus miercuri dezbaterii Camerei Deputaţilor, apoi va fi transmis Senatului, forul decizional.

Preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a anunţat, marţi, în cadrul dezbaterilor din această comisie pe tema atribuţiilor Curţii Constituţionale de a judeca constituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, că reprezentanţii PDL se retrag de la lucrări în semn de protest.

Nemulţumirea democrat-liberalilor a plecat de la intenţia USL de a reglementa în Legea Curţii Constituţionale abilitarea ca instituţia să se pronunţe doar pe hotărârile cu caracter normativ Parlamentului care nu privesc decizii individuale sau aspecte care ţin de autonomia internă a celor două Camere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici