Comisiile au avizat nominalizarea lui Victor Ponta ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul

Comisiile jurdridice reunite au avizat, sâmbătă, nominalizarea lui Victor Ponta (PSD) ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, cu 28 de voturi pentru, 8 împotrivă şi nicio abţinere.

64 afișări
Imaginea articolului Comisiile au avizat nominalizarea lui Victor Ponta ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul

Comisiile au avizat nominalizarea lui Victor Ponta ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul (Imagine: Mediafax Foto)

"Vă mulţumesc pentru votul acordat. Pe baza experienţei personale, cred că am fost un pic mai rău decât colegii aflaţi de cealaltă parte a baricadei. Rămân în continuare membru al acestei comisii şi al Parlamentului", a declarat Ponta după ce a primit aviz favorabil din partea celor două comisii juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Parlamentarii PNL şi UDMR au votat negativ.

"Noi, liberalii, vom vota împotrivă, dar nu pentru că nu vă considerăm potrivit pentru acest post, ba chiar îmi sunteţi simpatic ca persoană, ci pentru că avem o problemă cu programul de guvernare pe care l-aţi prezentat", a declarat deputatul PNL Ioan Timiş.

Liberalii ceruseră vot secret, dar propunerea lor a fost respinsă de membrii comisiilor juridice.

"Regret că nu a fost vot secret, pentru că, probabil, m-ar fi votat şi colegii liberali", a conchis Ponta.

Ponta: Voi asigura execitarea controlului parlamentar asupra Guvernului

Deputatul PSD Victor Ponta, propus ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a afirmat, sâmbătă, în cadrul audierilor la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, că va asigura exercitarea controlului parlamentar asupra Guvernului, care va fi mai puţin formală şi mai eficientă.

Victor Ponta a spus că s-a consultat cu fostul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, pentru a vedea stadiul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, iar, după ce va discuta cu primul-ministru şi cu colegii din Parlament, candidatul adăugând că va încerca să găsească soluţia cea mai bună pentru a completa actul normativ, în sensul obiectivelor noului Guvern.

Social-democratul a subliniat faptul că activitatea de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul indică o activitate tehnică în proporţie de 95 la sută şi o activitate diplomativă de cinci la sută.

Ponta a arătat că se va implica în rezolvarea posibilelor disfuncţionalităţi între Guvern şi Parlament.

Liberalul Tudor Chiuariu a subliniat faptul că Victor Ponta deţine o funcţie de ministru fără portofoliu, ci este un însărcinat de a înlesni relaţia Executivului cu Parlamentul.

Ponta pledează pentru renunţarea adoptării în exces a ordonanţelor de urgenţă de către Guvernului

 

Deputatul PSD Victor Ponta a promis, sâmbătă, în cadrul audierilor din Parlament, că va milita pentru reducerea numărului de oronanţe de urgenţă emise de Cabinetul din care va face parte.

Potrivit lui Ponta, adoptarea OUG va fi redusă la "minimum posibil".

"Din punctul meu de vedere abuzul de Ordonanţe de Urgenţă este specific unui Guvern fără susţinere parlamentară. Fiecarea Guvern de după 1989, mai puţin cel din 1990 evident, a criticat Guvernul precedent de excesul ordonanţelor de urgenţă, dar, după ce a venit la putere, uneori, a fost nevoit să apeleze la ele", a spus Ponta, răspunzând unor întrebări ale liberalilor pe această chestiune.

De asemenea, el şi-a mai luat angajamentul ca niciunei ordonanţe de urgenţă emisă de viitorul Cabinet să nu-i lipsească motivaţia caracterului de urgenţă, conform articolului 115, alineatul 4, din Constituţie.

De altfel, social-domocratul Victor Ponta a dezaprobat adoptarea de ordonanţe de urgenţă care, după o săptămână, au fost abrogate.

Potrivit articolului 115, alineatul (4), Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici