Comisiile juridice amână pe săptămâna viitoare raportul la uninominal

Comisiile juridice ale Parlamentului au finalizat, miercuri, discuţiile pe fond asupra modificării legii privind alegerea senatorilor şi deputaţilor, şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum până săptămâna viitoare, când va fi elaborat raportul asupra acestui act normativ.

1 afișare
Imaginea articolului Comisiile juridice amână pe săptămâna viitoare raportul la uninominal

Comisiile juridice amână pe săptămâna viitoare raportul la uninominal

Parlamentarii jurişti au finalizat, miercuri, dezbaterile generale asupra modificării legii votului uninominal, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi care a fost declarată neconstituţională.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat că cele două comisii juridice se vor reuni săptămâna viitoare într-o şedinţă comună, pentru a face raportul asupra acestui proiect de act normativ, după ce grupurile parlamentare îşi vor preciza punctele de vedere pe subiectul legii privind votul uninominal.

Cele două Comisii juridice au ca termen pentru depunerea raportului data de 31 ianuarie.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a propus, miercuri, la dezbaterea Legii privind introducerea votului uninomional în Comisiile juridice reunite, ca abrogarea actualei legi pentru alegerea membrilor Parlamentului să fie amânată până la finalizarea delimitării colegiilor uninominale potrivit noii legi.

Potrivit variantei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului - aflată în prezent în vigoare, prin care senatorii şi deputaţii sunt aleşi prin vot pe liste, potrivit unui sistem proporţional – ar urma să fie abrogată odată cu intrarea în vigoare a noii legi.

Nicolicea a explicat că, în cazul în care termenul de 90 de zile pentru delimitarea colegiilor nu s-ar respecta şi ar exista posibiliatea organizării alegerilor în intervalul de timp dintre intrarea în vigoare a legii şi data delimitării colegiilor, ar exista un vid legislativ. Deputatul PSD a explicat că, în aceste condiţii, legea veche ar fi abrogată, iar cea nouă nu ar putea fi abrogată în lipsa delimitării colegiilor, fapt care ar împiedica organizarea alegerilor şi ar determina situaţia ca parlamentarii să fie obligaţi să îşi prelungească mandatele.

“Să nu ne grăbim cu abrogarea până nu avem o lege funcţională”, i-a îndemnat el pe membrii Comisiilor juridice.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, pentru MEDIAFAX, că formaţiunea din care face parte susţine, la rândul ei, ca abrogarea vechii legi privind alegerea deputaţilor şi senatorilor să se facă după stabilirea colegiilor uninominale.

Conducerile Camerelor Parlamentului au decis, luni, ca legea votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea să fie dezbătută în Comisiile juridice reunite pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, acestea având termen să finalizeze raportul până joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici