Comitetul Executiv al PSD votează, marţi, în legătură cu excluderea lui Geoană din partid

Comitetul Executiv al PSD se va pronunţa, marţi, prin vot, asupra recomandării făcută de Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM), ca preşedintele Senatului, Mircea Geoană, fost preşedinte al formaţiunii, să fie exclus din partid.

324 afișări
Imaginea articolului Comitetul Executiv al PSD votează, marţi, în legătură cu excluderea lui Geoană din partid

Mircea Geoană (Imagine: Thomas Câmpean/Mediafax foto)

BPN al PSD a decis, în urmă cu două săptămâni, înlocuirea lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean la conducerea Senatului. Mircea Geoană a catalogat iniţiativa ca fiind greşită. Conducerea partidului l-a acuzat de încălcarea Statutului, prin nerespectarea deciziei BPN. Preşedintele formaţiunii, Victor Ponta, a sesizat Comisia de Integritate a formaţiunii în cazul fostului preşedinte al PSD.

Comisia de integritate a PSD a decis, pe 14 noiembrie, cu 43 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi două abţineri, să recomande Comitetului Executiv Naţional excluderea lui Mircea Geoană din partid. Decizia a fost luată înainte ca Geoană să ajungă la sediul partidului, unde fusese invitat ca să îşi susţină punctul de vedere.

Comitetul Executiv al PSD a fost convocat pentru 22 noiembrie, la şedinţă fiind invitat şi Mircea Geoană, în cazul căruia există o recomandare de excludere din partid.

Preşedintele Senatului a transmis o scrisoare membrilor Comitetului Executiv, menţionând că nici până în prezent nu i-au fost comunicate motivele pentru care se cere sancţionarea sa de către CEx.

Geoană s-a întâlnit, joi, cu mai mulţi primari din colegiul său senatorial, Dăbuleni - Segarcea, dând asigurări că nu vor exista represalii la adresa acestora.

Geoană declara, săptămâna trecută, că aşteaptă fără prea multe speranţe Comitetul Executiv în care se va discuta propunerea de excludere a sa din partid, întrucât actualul preşedinte, Victor Ponta, a redus la tăcere oameni curajoşi până acum.

Victor Ponta a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, că deciziile luate până în prezent de către forurile partidului, respectiv BPN, grupul parlamentar de la Senat şi Comisia de Integritate, în cazul Mircea Geoană, nu se pot întoarce sau schimba.

Ponta a declarat, în urmă cu o săptămână, la B1TV, răspunzând unei întrebări, că este posibil ca PSD să piardă şefia Senatului, menţionând însă că formaţiunea oricum nu deţine funcţia în acest moment. Întrebat dacă este conştient de faptul că PSD poate pierde funţia de la Senat, Ponta a răspuns: "Este posibil să pierdem". "Noi nu o avem oricum. Funcţia este a lui Mircea Geoană. Problema este cine ia funcţia", a spus Ponta.

El a menţionat că, potrivit Statului deputaţilor şi senatorului, dacă lui Geoană îi este retras sprijinul politic, prin excluderea din partid, acesta pierde automat, de drept, şefia Senatului.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că opinia membrilor, dar şi a simpatizanţilor cu care a stat de vorbă este că "subiectul Mircea Geoană trebuie închis rapid într-un fel sau altul" şi consideră "un lucru foarte bun" faptul că decizia finală va fi luată marţi.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, că Mircea Geoană are timp să mai reflecteze, fiind "deschisă calea pentru orice soluţie şi decizie", fostul şef al statului criticând atitudinea preşedintelui Senatului faţă de partid. El subinia însă că porecla pe care i-a dat-o lui Geoană "are un fundament".

Săptămâna trecută, liderul PSD Adrian Năstase susţinea, pe blog, că Mircea Geoană a demonstrat social-democraţilor că nu se pot baza pe el, fostul premier remarcând şi că în CNAIM s-a votat "covârşitor" exluderea din partid a preşedintelui Senatului pentru că acesta nu a respectat deciziile partidului.

Preşedintele Traian Băsescu declara, luni, la TVR, că nu-l vede pe Mircea Geoană nici în PDL nici în UNPR, menţionând că nu a mai văzut "prostie mai mare decât oferirea pe tavă" a singurei funcţii care permitea opoziţiei să facă politică legislativă.

Ulterior au apărut informaţii privind un partid politic pe care îl va iniţia Geoană după ce va fi exclus din PSD. O parte dintre liderii judeţeni ai PSD, precum şi câţiva parlamentari i-au promis sprijin lui Mircea Geoană, dacă acesta va decide înfiinţarea unui nou partid, după iminenta excludere din PSD, la Comitetului Executiv din 22 noiembrie.

CExN al PSD are 57 de membri, printre care Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Titus Corlăţean, Dan Nica şi Marian Vanghelie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici