Conducerea Senatului a aprobat înfiinţarea unei comisii privind reorganizarea administrativă

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, înfiinţarea unei comisii speciale a Senatului privind reorganizarea administrativ-teritorială, propunerea venind din partea lui Mircea Geoană.

198 afișări
Imaginea articolului Conducerea Senatului a aprobat înfiinţarea unei comisii privind reorganizarea administrativă

Conducerea Senatului a aprobat înfiinţarea unei comisii privind reorganizarea administrativă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"A fost aprobată înfiinţarea unei comisii speciale a Senatului privind reorganizarea administrativ-teritorială. A existat un amendament la propunerea iniţială a domnului preşedinte Mircea Geoană, ca numărul membrilor să nu fie 15, ci numai 11, pentru eficienţa acestei comisii", a declarat vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru.

Potrivit hotărârii de înfiinţare, comisia are ca obiective analizarea tuturor informaţiilor şi datelor disponibile referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială a României, identificarea cauzelor care necesită o nouă reorganizare administrativ-teritorială, analizarea evoluţiei legislative din domeniu, precum şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale în materie, dar şi elaborarea unor studii de impact referitoare la oportunitatea şi efectele unei noi organizări administrativ-teritoriale.

Raportul comisiei urmează să fie depus în termen de şase luni de la constituirea acesteia.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, săptămâna trecută, că prin înfiinţarea unei comisii speciale pentru discutarea proiectelor de modificare a structurii administrative se poate înlătura politicianismul prezent în actuala dezbatere a temei.

Geoană a afirmat că propunerea de înfiinţare a unei astfel de comisii a fost primită "cu deschidere" de toate partidele parlamentare.

El a menţionat că o astfel de comisie a funcţionat şi în Franţa şi în Polonia, înainte ca în aceste ţări să se decidă reorganizarea administrativ-teritorială.

Comisia respectivă urmează să analizeze toate propunerile pe tema reorganizării administrative, să consulte experţi, academicieni şi aleşi locali, eventual şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, pentru a întocmi un raport.

"Este obligaţia Senatului, Cameră decizională pe chestiuni ce ţin de administraţie şi teritoriu, să aibă, dincolo de patima politică, un demers serios şi sobru, să înlăturăm percepţia de policianism, amatorism şi clientelism pe care acest început de dezbatere a creat-o", a declarat Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici