Congresul PNŢCD - Chiliman: Pledez pentru un candidat unic al dreptei la prezidenţiale. Paleologu: Mă bucur că m-aţi invitat, colegii din PDL mă ignoră total

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, sâmbătă, în cadrul Congresului PNŢCD, că pledează pentru un candidat unic al dreptei la alegerile prezidenţiale din 2014, precum şi pentru candidaţi comuni la europarlamentare. Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a spus, în discursul ţinut la Congresul PNŢCD, că se bucură ca a fost invitat să vorbească la tribună, în condiţiile în care colegii din PDL îl "ignoră total".

729 afișări
Imaginea articolului Congresul PNŢCD - Chiliman: Pledez pentru un candidat unic al dreptei la prezidenţiale. Paleologu: Mă bucur că m-aţi invitat, colegii din PDL mă ignoră total

Theodor Paleologu (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Andrei Chiliman a mai spus că este necesară unitatea dreptei, pentru câştigarea alegerilor parlamentare din 2016.

Chiliman a mărturisit că, în 1989, când s-a înscris în PNL, tatăl său nu a fost foarte fericit. "Mi-a lăsat să înţeleg lucrul ăsta, dar nu m-a împiedicat să o fac. Şi-ar fi dorit să fiu ţărănist, ca şi el", a spus el în faţa delegaţilor ţărănişti.

"Consider că am astăzi o datorie, faţă de tatăl meu, faţă de bunicul meu, dar şi faţă de Corneliu Coposu şi faţă de toţi cei care nu şi-au trădat principiile şi credinţa, să contribui cât pot eu la renaşterea PNŢCD", a spus Chiliman, precizând că România are nevoie, astăzi, de această renaştere.

El a criticat actuala putere politică, arătând că, astăzi, cuvântul de ordine este "criza", cea economică, instituţională, de lideri, iar în spaţiul public se vorbeşte destul de des despre "crizele unor politicieni", dar mai puţin despre "criza morală", pentru care trebuie să îşi asume răspunderea toţi politicienii.

România are nevoie de PNŢCD pentru că a rămas singurul partid istoric din România, a mai spus Chiliman, precizând că spune acest lucru "cu regretul unui om care a muncit 20 de ani într-un partid care, astăzi, prin conducerea pe care o are, şi-a pierdut vocaţia istorică, a renunţat la tradiţia lui, la valori şi principii".

El a mai susţinut că PNL a devenit "un stâlp al unei guvernări de stânga", "un stâlp al populismului şi al şantajului politic".

Chiliman a mai afirmat că el crede cu adevărat în proiectul politic comun al PNŢCD, al partidului lui Mihai Răzvan Ungureanu, şi în care trebuie să fie toţi cei de pe dreapta, indiferent în ce partide sunt şi "oameni care până acum s-au ţinut departe de politică".

Theodor Paleologu a susţinut că, cel mai probabil, a fost invitat să vorbească datorită interesului său pentru monumente istorice, arătând că şi PNŢCD este un monument istoric, de patrimoniu.

Theodor Paleologu a glumit şi pe seama faptului că discursul său l-a urmat pe cel al lui Andrei Chiliman. "E bine că ne-aţi pus unul după altul, eu după Chiliman. Mi-am adus aminte că şi eu am un bunic ţărănist", a spus acesta, în aplauzele audienţei.

"Mă bucur că m-aţi invitat, nu pentru că nu mă mai invită nimeni, colegii din PDL mă ignoră total (...). Că m-aţi invitat să asist, am înţeles, e foarte drăguţ din partea dumneavoastră, dar că m-aţi invitat şi să vorbesc, asta nu am mai înţeles, pentru că nu sunt nici preşedinte de partid, nici nu candidez undeva în partidul dumneavoastră, nici nu sunt membru. M-am întrebat, oare de ce? Nu am găsit o soluţie. Ca fost ministru al Curturii, la Operă, să fi fost, dar mai sunt şi alţii. Şi, totuşi, am găsit o explicaţie, vedeţi, interesul meu pentru monumente istorice şi pentru patrimoniu, şi PNŢCD-ul e un monument istoric. Ţine de patrimoniul naţional, nu numai clădirea în care aveţi dumneavoastră sediu, ci şi partidul ca patrimoniu", a spus Paleologu în discursul său.

El a mai afimat că apreciază frumuseţea PNŢCD aşa cum "apreciem frumuseţea de vile interbelice, în comparaţie cu căsoaiele noilor îmbogăţiţi".

Paleologu a ţinut să atragă atenţia că, dacă ai o casă interbelică, frumoasă, trebuie totuşi să ai şi mobilier interbelic.

"Atenţie la oamenii dinăuntru. Şi îmi permit o sugestie, să aveţi mobilier interbelic, adică oameni care au rădăcini în România interbelică", a spus democrat-liberalul.

Paleologu a ţinut să vorbească şi despre şansele PNŢCD, arătând că este o şansă unică.

"Aveţi grijă să nu o rataţi, pentru că, în general, în politica românească se ratează toate şansele. E ca un meci de fotbal între echipe foarte proaste, care îşi dau autogol, se faultează în aceeaşi echipă, îl bat pe arbitru. Aveţi mare grijă, pentru că este o şansă care nu se va repeta", a menţionat Paleologu.

El a explicat că scrutinul de anul viitor, pentru europarlamentare, proporţional, la scară naţională, favorizează partidele mici. E o şansă cu totul aparte", a mai spus Paleologu.

Ţărăniştii s-au reunit, sâmbătă, la Opera Română, într-un Congres Extraordinar, în cadrul căruia Aurelian Pavelescu urmează să solicite un vot pentru un nou mandat la conducerea partidului, cu moţiunea "Renaştem pentru România ta".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici