Constantinescu: Aeronava lui Băsescu, folosită şi de Ceauşescu, şi la transport de miei

Fostul şef al statului Emil Constantinescu a declarat, la Realitatea TV, că aeronava prezidenţială cu care se deplasează Traian Băsescu a fost folosită şi de Nicolae Ceauşescu, iar o perioadă a fost utilizată pentru contracte comerciale, transportând miei.

26 afișări
Imaginea articolului Constantinescu: Aeronava lui Băsescu, folosită şi de Ceauşescu, şi la transport de miei

Constantinescu: Aeronava lui Băsescu, folosită şi de Ceauşescu, şi la transport de miei (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Emil Constantinescu a relatat câteva dintre momentele jenante petrecute atunci când, în calitate de şef al statului, se deplasa cu o aeronavă închiriată.

"De câte ori mă deplasam la conferinţe, summit-uri UE sau NATO, pe pistă se vedeau toate celelalte avioane care aveau numele ţării, iar România avea închiriată de la Tarom şi era numele unei companii comerciale", a spus Emil Constantinescu la Realitatea Tv.

Fostul şef al statului a dezvăluit şi un incident petrecut în Canada şi care ar fi putut afecta imaginea ţării.

"În timp ce eram la Ottawa şi trebuia să plec pentru o a doua etapă a vizitei la Quebec, o companie care avea de recuperat bani de la Tarom a introdus o acţiune în instanţă. Judecătorul a decis rechiziţionarea navei, astfel încât m-am trezit fără avion, într-o situaţie foarte penibilă", a spus Constantinescu.

Situaţia a fost rezolvată personal de premierul Canadei.

"Primul-ministru Chretien să-l sune personal pe preşedintele Curţii Supreme de Justiţie... A semnat un act prin care infirma decizia anterioară a Curţii de Apel astfel încât să beneficiez de navă", a adăugat Constantinescu.

În acel moment preşedintele Constantinescu a început să se intereseze de aeronave ale Preşedinţiei şi a găsit actuala aeronavă prezidenţială, care fusese utilizată şi de Nicolae Ceauşescu.

"Transporta miei dintr-o parte în alta, deci se transformase într-un avion care făcea contracte comerciale", a spus Constantinescu, precizând că este vorba despre aeronava cu care au circulat Ion Iliescu în ultimul mandat, dar şi actualul preşedinte, Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a relatat, luni seară, la B1 TV, câteva din incidentele pe care le-a avut cu aeronava prezidenţială, despre care a spus însă că este foarte sigură, deşi are o vechime de peste 35 de ani. Băsescu a mai spus că, din cauza vechimii, aeronava nu permite modernizarea cu cele mai noi sisteme şi nici nu se mai găsesc piese de schimb pentru aceasta.

"O singură dată a curs nişte combustibil din rezervor, apoi l-au lipit, au pus mastic în el. Apoi s-a fisurat un hublou, când veneam din China, au zburat mai jos, să nu creeze presiune", a relatat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici