Constantinescu şi Iliescu susţin că Băsescu poartă responsabilitatea crizei politice

Foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, prezenţi, vineri seară, împreună, la o emisiune a Antenei 3, au susţinut că actualul şef al statului, Traian Băsescu, poartă responsabilitatea acestei crize politice, susţinând că acestuia i-ar fi stat la îndemână să o rezolve rapid.

20 afișări
Imaginea articolului Constantinescu şi Iliescu susţin că Băsescu poartă responsabilitatea crizei politice

Constantinescu şi Iliescu susţin că Băsescu poartă responsabilitatea crizei politice (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Emil Constantinescu a menţionat că, pentru prima dată în 20 de ani, s-a format o majoritate parlamentară declarată, care a propus preşedintelui un candidat de premier, pe Klaus Iohannis.

În opinia sa, Traian Băsescu putea să termine criza, "dacă îl interesa ce se întâmplă cu ţara" aşa cum expune, numindu-l pe Iohannis premier, situaţie în care, în câteva zile, guvernul ar fi fost alcătuit, apoi ar fi fost aprobat de Parlament.

"Preşedintele Băsescu a ştiut de la început că Lucian Croitoru nu va putea să formeze un guvern. Ştie de la început, ne-a spus a doua soluţie, că propunând pe cineva din PDL nu va fi acceptat de Parlament. Deci preşedintele doreşte o criză prelungită şi vreau să o spun eu foarte clar şi putem să o spunem şi împreună, dacă domnul preşedinte Iliescu este de acord, ca foşti preşedinţi ai României, preşedintele Băsescu poartă întreaga responsabilitate a acestei crize şi va trebui şi în prezent şi istoric să suporte toate consecinţele ei", a spus Constantinescu.

Ion Iliescu a apreciat, la rândul său, că ar fi stat la îndemâna preşedintelui o rezolvare rapidă a crizei.

El a menţionat că preşedintele are atributul de a desemna un premier şi a susţinut că, potrivit prevederilor constituţionale, în cazul în care nu există un partid parlamentar cu majoritate, şeful statului desemnează un premier după consultări cu partidele, în urma cărora să se degaje o soluţie care să poată întruni o susţinere parlamentară.

Iliescu a adăugat că patru grupuri parlamentare i-au sugerat preşedintelui Băsescu un candidat care are asigurată o majoritate de 65% în Parlament, iar şeful statului o "ignoră" şi "îşi asumă răspunderea prelungirii crizei".

"Criza guvernamentală actuală are soluţii, ea putea fi rezolvată rapid dacă aveam un preşedinte normal, care să ţină seama de Constituţie, litera şi spiritul ei şi să se consulte firesc cu partidele", a mai spus el.

Referitor la declaraţia actualului şef al statului privind posibilitatea dizolvării Parlamentului, Iliescu a susţinut că "un asemenea mod de comportament şi adresare către Parlament este inacceptabil".

"Nici nu mă aşteptam la o asemenea temeritate şi lipsă de decenţă din partea unui şef de stat să ameninţe parlamentarii cu perspectiva dizolvării. (...) Şantajul e ca să-i pună în alertă pe parlamentari: fiţi atenţi, dacă nu votaţi ce vă propun eu, am la îndemână acest mijloc să dizolv Parlamentul şi, deci, vă pierdeţi statulul de parlamentar", a adăugat Iliescu.

Ion Iliescu a mai spus că Traian Băsescu a lansat, în ultimele zile, "jigniri inacceptabile" şi la adresa celor doi foşti preşedinţi ai României.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că l-a desemnat pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

PSD+PC, PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale au susţinut candidatura primarului Sibiului, Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier.

Şeful statului a declarat vineri, la RRA, că, dacă Parlamentul nu va valida, până la prezidenţiale, două propuneri de guvern, Constituţia i-ar permite să dizolve Legislativul, începând cu 7 decembrie, dacă ar fi preşedinte în exerciţiu, dar că preferă să nu facă acest lucru.

Traian Băsescu a declarat, joi, la B1 TV, că Ion Iliescu este "avid de putere" şi "i-a îngropat mandatul" lui Emil Constantinescu, făcând mult rău şi mandatului său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici