Contribuţia financiară a României la PNUD, suportată din bugetul MAE

MAE ar urma să suporte, din bugetul alocat pentru 2010, suma de 1.250.000 de lei (aproximativ 300.000 de euro), reprezentând plata contribuţiei financiare a României la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pe acest an, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

70 afișări
Imaginea articolului Contribuţia financiară a României la PNUD, suportată din bugetul MAE

Contribuţia financiară a României la PNUD, suportată din bugetul MAE (Imagine: Mediafax Foto)

Nota de fundamentare care însoţeşte documentul arată că PNUD - organism subsidiar ONU - a desfăşurat în România o importantă activitate de asistenţă şi cooperare pentru dezvoltare, cu impact inclusiv în ceea ce priveşte aderarea la UE şi NATO.

Cooperarea România - PNUD se desfăşoară în baza unei hotărâri a Guvernului din 1991 însă cadrul programatic de cooperare a expirat la finalul lui 2009.

Astfel, potrivit sursei citate, MAE a iniţiat demersuri pentru extinderea cooperării pe perioada 2010-2012 în beneficiul mai multor instituţii din România.

Noul proiect pentru perioada 2010 - 2012 presupune derularea unui volum de cooperare pe trei ani de minimum 10 milioane de dolari în programe în beneficiul României. Aceste programe vor fi derulate cu sprijinul şi expertiza PNUD, pe baza fondurilor aflate la dispoziţia Guvernului României.

Nota de fundamentare subliniază de asemenea că programul de ţară 2010-2012 a fost adopotat de Consiliul Executiv al PNUD şi a fost confirmat de Guvernul României ulterior, mai puţin în ceea ce priveşte angajamentul financiar.

Astfel, aprobarea de către Guvernul României a continuării programelor de cooperare şi de asistenţă din partea PNUD în perioada 2010-2012 va deveni operaţională după ce va fi aprobată finanţarea integrală a costurilor de operare a birourilor PNUD la Bucureşti pentru perioada 2010-2012 în valoare de 285.000 de euro anual, începând din 2010.

Principalii beneficiari care vizează cooperarea şi parteneriatul cu PNUD în realizarea de proiecte în perioada 2010-2012 sunt: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale care a aprobat semnarea a patru proiecte care să aibă PNUD ca implementator şi partener, cu finanţare din fonduri structurale, respectiv din Fondul Social European, în valoare de 7,5 milioane de euro; Ministerul Mediului; Ministerul Justiţiei; Ministerul Economiei şi Comerţului precum şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Proiectul legislativ se află în dezbatere publică până la 31 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici