Corina Creţu: ”Guvernul s-a concentrat exclusiv asupra PNRR şi a uitat de fondurile clasice”

Eurodeputatul Corina Creţu, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European, a atras atenţia că unele ţări au uitat de fondurile de coeziune, concentrându-se doar pe Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

394 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu: ”Guvernul s-a concentrat exclusiv asupra PNRR şi a uitat de fondurile clasice”

Sursa foto: Mediafaxfoto

„Din păcate, aceasta este şi situaţia României. Odată ivită oportunitatea fondurilor prin PNRR, Guvernul României pare să fi uitat complet de banii europeni care i s-au alocat României prin Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.
 
Sigur, aşa cum am mai spus, PNRR poate fi o şansă istorică pentru ţara noastră, care se bucură de o alocare de 29,2 miliarde EUR (din care 14,2 miliarde EUR subvenţii şi 14,9 miliarde EUR împrumuturi). În PNRR-ul transmis Comisiei Europene, România a trebuit să respecte, la fel ca celelalte state, condiţia de a aloca 37% pentru obiectivele de mediu (10,8 miliarde EUR) şi 20% pentru tranziţia digitală (5,8 miliarde EUR). Să nu uităm, însă, că fondurile trebuie angajate prin proiecte până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar termenul-limită pentru livrarea rezultatelor este 31 decembrie 2026, în caz contrar sumele vor trebui returnate.
 
România va trebui să îşi fixeze acum ca obiectiv finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeană în vederea încheierii Acordului de Parteneriat. Apoi, prioritară va fi adoptarea Planurilor Operaţionale pentru perioada 2021-2027, fără de care beneficiarii fondurilor europene sunt pur şi simplu ţinuţi în aşteptare. Pentru aceştia, ca şi pentru cetăţenii care ar putea să se bucure de investiţiile din fondurile europene, fiecare zi care trece fără ca România să rezolve aceste aspecte este o zi în care se pierd sume foarte mari de bani”, a dclarat Corina Creţu.
 
Fostul comisar european pentru politică regională în perioada 2014-2019 participă în aceste zile la reuniunea Grupului S&D din Parlamentul European, desfăşurată la Valletta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici