Corlăţean a reiterat, la Grupul de Prieteni ai Ucrainei, susţinerea pentru suveranitatea acestei ţări

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei, el reiterând "ferm" mesajul de susţinere a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute internaţional, informează MAE.

82 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a reiterat, la Grupul de Prieteni ai Ucrainei, susţinerea pentru suveranitatea acestei ţări

Titus Corlăţean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei a fost organizată în marja Consiliului Afaceri Externe. Potrivit comunicatului MAE, şefii diplomaţiilor europene au fost prezenţi aproape în totalitate la această întâlnire cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Deşciţa.

Potrivit sursei citate, "intervenţiile miniştrilor au pus în evidenţă sprijinul clar pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, exprimând totodată solidaritate cu opţiunile politice liber exprimate de ucraineni".

Ministrul Titus Corlăţean a evocat discuţiile de substanţă pe care le-a avut cu omologul său ucrainean săptămâna trecută şi a reiterat ferm mesajul de susţinere a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute internaţional, precizează MAE.

"Totodată, ministrul Corlăţean, în consonanţă cu ceilalţi miniştri europeni, a dezavuat aşa-zisul referendum din Peninsula Crimeea, parte integrantă a Ucrainei suverane, subliniind ilegalitatea şi neconstituţionalitatea acestuia şi faptul că rezultatele acestui exerciţiu nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională democratică", se mai arată în comunicat.

Mesajul oficialului român a vizat susţinerea aspiraţiilor europene ale Ucrainei în finalizarea proceselor de asociere politică şi integrare economică a Ucrainei cu UE, ce vor fi marcate formal de semnarea Acordului de Asociere UE-Ucraina şi a Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător (AA/DCFTA). România susţine luarea unei decizii cu privire la semnarea, cât mai curând posibil, a AA/DCFTA, precum şi accelerarea procesului de liberalizare a vizelor, menţionează MAE.

Ministrul Titus Corlăţean a exprimat totodată disponibilitatea României de a împărtăşi experienţa acumulată în cadrul UE şi de a sprijini Ucraina în continuarea şi implementarea reformelor politice la care s-a angajat, pentru promovarea parcursului său european, adaugă sursa citată.

MAE reaminteşte că Grupul de Prieteni ai Ucrainei este un format de susţinere a aspiraţiilor europene ale Ucrainei, la care România a participat în mod consecvent. Până în 2010, astfel de reuniuni ale Grupului de Prieteni ai Ucrainei au avut loc ad-hoc, iar participarea a fost variabilă.

Ministrul român al afacerilor externe a participat la reuniunile Grupului de Prieteni ai Ucrainei din 10 mai 2010, organizată în marja Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles, din 12 aprilie 2011, în marja Consiliului Afacerilor Externe de la Luxemburg, din 18 iulie 2011, în marja Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles şi din 31 ianuarie 2013, în marja Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles. România a participat, la nivel de secretar de stat, şi la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei desfăşurată în marja Consiliului Afacerilor Externe de la Luxemburg, la 21 octombrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici