Corlăţean: Întreaga conducere a MAE se va deplasa săptămâna viitoare în străinătate, pentru turul II

Ministrul Titus Corlăţean a anunţat, vineri, că întreaga conducere a MAE se va deplasa săptămâna viitoare pentru a verifica stadiul organizării votului, în special în acele locaţii unde au existat probleme la turul I al prezidenţialelor, şi pentru a participa, în ziua votului, la organizare.

383 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Întreaga conducere a MAE se va deplasa săptămâna viitoare în străinătate, pentru turul II

Titus Corlăţean (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Ministrul de Externe a participat, vineri, la o întâlnire de lucru a conducerii MAE cu ambasadorii din Germania, Marea Britanie, Austria, Franţa, Republica Moldova, precum şi cu ambasadorii şi consulii generali din Spania şi Italia pentru a face o analiză a desfăşurării primului tur de scrutin în străinătate şi privind măsurile concrete care trebuie puse în practică, în limitele competenţelor legale atribuite Ministerului de Externe.

Corlăţean a anunţat, într-o conferinţă de presă, măsurile luate la nivelul Ministerului de Externe pentru turul II de al alegerilor prezidenţiale şi a precizat că s-a decis ”constituirea unei echipe, la dispoziţia Biroului Electoral pentru Străinătate (BES), formată din diplomaţi şi tot personalul din ambasade şi consulate, dar şi din centrala MAE, pentru completarea birourilor secţiilor de votare”.

”Sperăm să ne confirme şi BES, dacă apar probleme în ziua votului, aşa cum s-a întâmplat în primul tur, din partea partidelor politice, să poată fi obţinută aprobarea imediată pentru completarea secţiilor de votare, din ceea ce ministerul pune la dispoziţie”, a arătat ministrul.

”Avem stabilită o estimare maximală a personalului care ar putea fi pus la dispoziţie, din centrala MAE”, a mai spus Corlăţean.

El a mai anunţat că se vor pune la dispoziţie echipe suplimentare, de sprijin, din partea MAE, pentru ca afară să fie distribuite formularele pentru declaraţia pe proprie răspundere, pentru gestionarea fluxului de votanţi şi pentru un proces electoral cât mai rapid şi corect.

”Instrucţiunile către şefii de misiune au fost extrem de clare şi extrem de ferme. Întreaga conducere a MAE se va deplasa săptămâna viitoare pentru a verifica care e stadiul organizării, în special în acele locaţii unde au existat probleme, la turul întâi, pentru a participa în ziua votului şi a ajuta ca procesul electoral să fie corect”, a mai spus Titus Corlăţean.

Potrivit lui Titus Corlăţean, măsurile luate vizează fluidizarea procesului de votare în străinătate şi asigurarea condiţiilor pentru ca românii care doresc să îşi exprime votul să o facă, cu respectarea ”exigenţelor de a descuraja orice tentativă de vot multiplu”.

Titus Corlăţean a ţinut să precizeze că ”operaţiunile de votare în străinătate, în ceea ce priveşte competenţele MAE, au decurs în condiţiile şi cu respectarea legii”.

El a citat din decizia Biroului Electoral pentru Străinătate, adoptată la încheierea primului tur de scrutin, potrivit căreia, ”în ciuda dificultăţilor ivite, procedul electoral la secţiile de votare din străinătate s-a finalizat cu respectarea dispoziţiilor legale” şi ”procesul de votare a fost unul corect, dincolo de orice suspiciuni de fraudă electorală”.

Potrivit ministrului de Externe, prioritatea pentru turul II de scrutin este ca, respectând legea, să poată fi asigurat şi garantat dreptul de vot pentru toţi cetăţenii români care vor dori să voteze pe 16 noiembrie.

Corlăţean a prezentat măsurile luate pentru fluidizarea operaţiunilor de votare în străinătate referitoare la simplificarea procedurilor care vizează declaraţia pe proprie răspundere pe care o semnează şi o asumă cetăţeanul care votează.

Ambele propuneri, cumulative, se referă la afişarea pe site-ul BEC şi MAE şi descărcarea de către cetăţăţeni, din timp, a acestui formular tipizat care să poată fi completat înainte de ziua votului şi care poate semnat şi datat în secţia de votare, în faţa biroului secţiei de votare, dar şi distribuirea formularului în timpul zilei votului, în perimetrul secţiei de votare.

Titus Corlăţean a mai prezentat câteva măsuri ”cu caracter logistic” şi anume mărirea numărului de cabine de vot, de ştampile, completarea birourilor secţiilor de votare spre maximum, la şapte.

”Ceea ce noi, logistic, am decis şi vom pune în aplicare este mărirea spre maximum, la şapte, a cabinelor de vot şi a ştampilelor. Instrucţiunile sunt clare să se meargă spre maximum, ori de câte ori este necesar şi este posibil şi ca spaţiu” a mai spus Corlăţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici