Corlăţean participă joi şi vineri la o reuniune diplomatică informală în Lituania

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, va participa, joi şi vineri, la reuniunea informală Snow Meeting, organizată la Trakai, Lituania, la invitaţia omologului lituanian, Linas Linkevičius, urmând să prezinte evaluările României asupra viitorului NATO şi să se refere la situaţia din Afganistan.

185 afișări
Imaginea articolului Corlăţean participă joi şi vineri la o reuniune diplomatică informală în Lituania

Titus Corlăţean (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Acest forum de dezbateri, aflat la cea de a şaptea sa ediţie consecutivă, se derulează pe parcursul a două zile şi urmăreşte, în principal, realizarea unui schimb consistent de idei privind o serie de teme de interes foarte actual de pe agendele NATO şi UE. La reuniune vor participa miniştri de Externe din state membre ale celor două organizaţii, precum şi reprezentanţi de marcă ai unor think-tank-uri europene şi nord-americane", se arată într-un comunicat al MAE.

Ediţia din 2014 se va concentra asupra discutării stadiului şi perspectivelor provocărilor mediului de securitate european şi global în etapa următoare, cu accent pe Summit-ul NATO din 2014, rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi relaţia transatlantică.

"În contextul participării la Snow Meeting, şeful diplomaţiei române va avea o intervenţie cu tema «What shall we bring to the next Summit?», în care va evidenţia perspectiva României asupra principalelor subiecte de pe agenda reuniunii la vârf a NATO din Marea Britanie. În acest sens, va sublinia importanţa relaţiei transatlantice şi va împărtăşi evaluările României asupra viitorului NATO, inclusiv prin prisma asigurării capacităţilor şi interoperabilităţii necesare pentru menţinerea relevanţei Alianţei Nord-Atlantice ca actor-cheie în domeniul securităţii. De asemenea, şeful diplomaţiei române se va referi la situaţia din Afganistan şi la angajamentul NATO după încheierea în 2014 a misiunii ISAF",

Ministrul român de Externe va mai evidenţia în alocuţiunea sa sprijinul ţării noastre pentru o angajare consistentă a partenerilor Alianţei, în special a celor din Balcanii de Vest şi bazinul Mării Negre, precum şi importanţa politicii NATO a uşilor deschise în perspectiva Summit-ului din 2014.

În marja participării la Snow Meeting, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va avea o întrevedere cu omologul său lituanian, Linas Linkevičius.

La întâlnirea Snow Meeting mai participă miniştrii de Externe ai Estoniei, Lituaniei, Suediei şi Slovaciei, Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, precum şi Adjunctul Secretarului General al NATO şi Reprezentanţii Speciali ai UE pentru Caucazul de Sud şi Asia Centrală, alături de o serie de analişti şi experţi internaţionali de politică externă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici