Corlăţean: Profesorul de drept neconstituţional Boc să citească jurisprudenţa CEDO

Senatorul PSD Titus Corlăţean îi recomandă "profesorului de drept neconstituţional Emil Boc" să lectureze jurisprudenţa CEDO, avertizându-l totodată pe premier că încalcă exact articolul din Constituţie pe care-l invocă drept temei pentru luarea măsurilor anticriză.

65 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Profesorul de drept neconstituţional Boc să citească jurisprudenţa CEDO

Corlăţean: Profesorul de drept neconstituţional Boc să citească jurisprudenţa CEDO (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Domnul profesor de drept neconstituţional Emil Boc încalcă exact articolul menţionat, pentru că diminuarea drepturilor şi consecinţele sociale ale acestor măsuri riscă să provoace acel gen de reacţii care să pună sub semnul întrebării exact acest gen de situaţii. Îi recomand ca măcar să lectureze jurisprudenţa CEDO şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ca să vadă cazurile care se referă la limitarea temporară a drepturilor, pe considerente de siguranţă naţională", a declarat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, Titus Corlăţean.

El a opinat că prin aceste măsuri, Cabinetul Boc încalcă, "violează" Constituţia României şi documentele internaţionale de apărare a Drepturilor Omului.

Legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale, potrivit premierului Emil Boc.

El a amintit că Guvernul îşi va suma răspunderea pe două legi, dintre care una vizează restabilirea echilibrului bugetar prin reducerea chetuielilor cu salariile, pensiile şi a celorlalte drepturi sociale.

"Această lege are ca temei articolul 53 din Constituţia României, de restrângere temporară a exerciţiului unor drepturi, şi anume este vorba de restrângerea acestora până la sfârşitul anului, până în 31 decembrie, urmând ca drepturile de pensii şi drepturile salariale pentru 2011 să fie stabilite prin legea bugetului pe 2011, prin noua lege a pensiilor şi prin noua lege a salarizării unitare a bugetarilor. Asta în condiţiile în care se realizează măsurile de restructurare a sectorului bugetar şi, pe de altă parte, de relansare a activităţii economice, astfel încât să avem resursele financiare pentru a putea vorbi de o creştere sănătoasă a salariilor şi pensiilor în anul 2011", a spus Boc.

Întrebat de jurnalişti în baza cărui principiu a decis Guvernul restrângerea unor drepturi constituţionale, premierul a răspuns că ordinea publică şi siguranţa naţională permit acest lucru.

Articolul 53 din Constituţie prevede că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici