Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, după atacul SUA: A fost un răspuns proporţional la gestul inacceptabil al Damascului

Atacul SUA este "un răspuns proporţional la gestul inacceptabil al Damascului de a lovi cu armă chimică", a spus vineri, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

788 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, după atacul SUA: A fost un răspuns proporţional la gestul inacceptabil al Damascului

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, după atacul SUA: A fost un răspuns proporţional la gestul inacceptabil al Damascului (Imagine Mariul Dumbraveanu / Mediafax Foto)

"Reacţia comunităţii internaţionale la acest atac a fost una pozitivă. S-a considerat că este vorba de un răspuns proporţional la gestul inacceptabil al Damascului de a lovi cu armă chimică, adică armă de distrugere în masă, ceea ce reprezintă o linie roşie chiar în condiţii de război. În următoarele 24 - 48 de ore urmează să apară o serie de evoluţii, mai ales din punct de vedere politic. Siria, şi în general Orientul Mijlociu, sunt zone în care se confruntă interese la nivel global şi totodată, o regiune în care din punctul de vedere al preocupărilor de securitate, Federaţia Rusă şi Statele Unite au poziţii diametral opuse. (...) Deocamdată, la cald, fiind vorba de un schimb de replici, dar, în orice caz, partea americană a luat măsurile necesare pentru a atenţiona din timp forţa militară rusă aflată în Siria", a comentat, pentru MEDIAFAX, fostul şef al diplomaţiei.

Diaconescu este de părere că în România nu sunt motive de îngrijorare.

"În general, statele puternice, statele suverane, şi nu am niciun motiv să cred că România nu este unul dintre acestea, în astfel de momente au prilejul de a face analize şi de a discuta cu partenerii. Nu se pune problema unei atitudini emoţionale fie într-un sens, fie în altul. Situaţia trebuie urmărită cu foarte mare atenţie, pentru că este în discuţie partenerul strategic al României, Statele Unite. (...) Un stat puternic analizează situaţia şi se poziţionează în funcţie de interese, pentru că în relaţiile internaţionale nu există prieteni sau duşmani, există doar interese", a mai spus fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane.

Atacul a vizat o bază aeriană a armatei siriene, fiind o premieră în conflictul militar din Siria.

Preşedintele Donald Trump a îndemnat "toate ţările civilizate" să contribuie la încheierea războiului civil din Siria.

Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici