Cristian Preda: În tradiţia Consiliului European nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă

Fostul consilier prezidenţial Cristian Preda susţine că, în tradiţia Consiliului European, nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă şi că, în opinia sa, nu există în România puncte de vedere substanţial diferite în materie de politică externă, astfel încât să se justifice prezenţa "în duet" la UE.

437 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: În tradiţia Consiliului European nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă

Cristian Preda (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, referindu-se la declaraţiile vicepreşedintelui PSD Corina Creţu, că, "în tradiţia Consiliului European, nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă". Corina Creţu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că ar fi normal ca premierul Victor Ponta să participe la Consiliul European din 23 mai întrucât se vor discuta teme economice, ea precizând că acest lucru nu subminează atribuţiile preşedintelui Traian Băsescu în politica externă.

În replică, Preda a declarat că România poate fi reprezentată la summit-urile UE, ca orice alt stat european, de şeful de stat sau de şeful Guvernului. El a menţionat că până acum România a fost reprezentată de către preşedintele şi că regulamentul îi permite acestuia să fie însoţit de un ministru, care poate fi şi primul-ministru.

"În principiu, regulamentul permite o asemenea acomodare. În Consiliu însă există o reţinere faţă de amenajările pentru astfel de coabitări. Trebuie văzut dacă la Consiliu există disponibilitate de a pune o strapontină şi pentru Victor Ponta", a adăugat Cristian Preda.

El a arătat că în România nu există puncte de vedere substanţial diferite în materie de politică externă, astfel încât să se justifice prezenţa "în duet" la UE.

"Consiliul European nu este un for în care dispute interne sunt expuse şi fotografiate în public. Traian Băsescu poate accepta să îl ia pe Victor Ponta pe post de copilot european, dar România are un vot la Bruxelles. În Consiliul European nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă", a adăugat fostul consilier prezidenţial.

Preda a mai spus că, în plus, în ceea ce priveşte legitimitatea reprezentării României, Traian Băsescu a primit votul majorităţii alegătorilor români, în două rânduri, în timp ce Victor Ponta a primit câteva mii de voturi în judeţul Gorj.

"Mi-e teamă că este mai degrabă o presiune asupra lui Traian Băsescu, care să justifice ulterior un atac final asupra preşedintelui. Cred că n-ar fi bine să se folosească un pretext european pentru a se construi virtual o suspendare", a adăugat europarlamentarul PDL.

Europarlamentarul PSD Corina Creţu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că discuţia despre reprezentarea României la Consiliul European nu trebuie să se transforme într-o dispută politică, ea criticând reacţiile pe această temă ale europarlamentarilor PDL Traian Ungureanu şi Cristian Preda.

Creţu a precizat că este vorba despre reprezentarea la Consiliul European din 23 mai şi că, în opinia sa, ar fi "o anomalie" ca premierul să nu fie prezent având în vedere că temele care vor fi discutate sunt economice. Vicepreşedintele PSD a menţionat că premierul este cel care trebuie să implementeze orice decizie economică se ia la Bruxelles.

"Preşedintele nu are pârghiile pentru a pune în practică ceea ce se decide la Consiliul European. Pentru interesul României, este necesar ca la Consiliul European să participe actorul politic care implementează ceea ce se decide acolo", a afirmat Creţu.

Corina Creţu a mai declarat că, oricum, pentru mandatul la summit-urile UE, ar fi normal ca, pe lângă discuţiile dintre preşedinte şi premier, Traian Băsescu să cheme partidele parlamentare la consultări, pentru a merge cu un mandat clar la Bruxelles.

Creţu subliniat că ea apreciază faptul că nici premierul şi nici preşedintele nu-şi doresc o confruntare la Bruxelles.

"Este important ca aceste dispute interne să nu se transfere în Consiliu", a subliniat vicepreşedintele PSD, amintind că statele care la un moment dat au făcut acest lucru - Polonia şi Finlanda - şi-au afectat poziţia în Consiliu.

"Dincolo de ideologii, atât preşedintele, cât şi premierul trebuie să aibă în vedere interesul naţional", a mai spus Creţu, adăugând că discuţiile trebuie să fie clare, constituţionale şi elegante.

Întrebată dacă nu ar fi posibil ca Traian Băsescu şi Victor Ponta să meargă împreună la Bruxelles, Corina Creţu a spus că fizic pot fi împreună, dar în numele ţării vorbeşte doar unul.

Premierul Ponta a anunţat că a avut deja o primă discuţie cu preşedintele Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE şi că şeful statului i-a spus că vrea să meargă în continuare la Bruxelles, discuţie care va continua pentru a evita "o situaţie ridicolă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici