Cristian Preda: O justiţie lipsită de credibilitate devine substitutul deliberării politice

Cristian Preda critică, într-o postare pe blogul său, faptul că apelul la tribunal al parlamentarilor români a devenit la fel de frecvent ca recursul la batistă în caz de tuse şi strănut, el susţinând că, astfel, "o justiţie lipsită de credibilitate devine substitutul deliberării politice".

28 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: O justiţie lipsită de credibilitate devine substitutul deliberării politice

Cristian Preda: O justiţie lipsită de credibilitate devine substitutul deliberării politice (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Într-o postare intitulată "Parlament inutil, ne vedem la tribunal!", europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda aminteşte că, după ce PDL a descurajat votul propriilor săi deputaţi la moţiunile de cenzură, USL reacţionează cu un boicot radical: Ponta şi Antonescu au decis ca membrii USL să nu participe la niciun moment al unei eventuale asumări a răspunderii Guvernului, anunţând, în schimb, că vor da în judecată Executivul.

"E o filosofie păguboasă. Un spirit liberal şi democrat luptă în legislativ şi când nu are majoritate. Din păcate, USL e construit pe o bază anti-liberală radicală, şi anume pe ideea că doar tirania majorităţii are sens. E singura speranţă a USL, pentru că e legată de visul suspendării preşedintelui. Până atunci, deputaţii pot chiuli. Cu alte cuvinte: deocamdată, Parlamentul e inutil, ne vedem la tribunal!", adaugă Preda.

El susţine că "apelul la tribunal a devenit, de altfel, la fel de frecvent ca recursul la batistă în caz de tuse şi strănut".

"Cum nu-ţi convine ceva - o frază a unui adversar politic, o procedură legislativă, un articol despre salarii - cum te duci la judecător! Dacă asta s-ar petrece într-o ţară în care justiţia să fie credibilă şi funcţională, poate că recursul ar avea ici şi colo un sens. Numai că lucrurile stau exact pe dos: o justiţie lipsită de credibilitate devine substitutul deliberării politice. E subminat în acest fel chiar statul de drept. Pentru că acesta apare dacă puterile funcţionează în mod distinct, nu dacă una ia locul alteia", subliniază Preda.

Cristian Preda mai arată că, indiferent că este vorba despre limitarea puterii judecătoreşti de către Parlament (prin blocarea judecării unor dosare ale unor politicieni, de pildă) sau despre înlocuirea legislativului cu tribunalele, puterea e exercitată discreţionar, iar cetăţeanul e cel care plăteşte costurile politice ale acestei derive a puterii.

Conducerea USL a decis, luni, ca parlamentarii săi să nu participe la niciun fel de procedură privind angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind plafonarea salariilor profesorilor şi nici nu va depune moţiuni de cenzură pentru a nu legitima acest demers al Executivului.

"Decizia USL este că nu vom participa în Parlament la niciun fel de procedură care implică această încălcare gravă a Constituţiei, nici în Birourile Permanente, nici în plen, pentru a nu legitima sub nicio formă un act care nu poate fi adoptat în Parlament", a declarat, luni, după şedinţa conducerii USL, preşedintele PSD, Victor Ponta.

Liderul social-democrat a adăugat că angajarea răspunderii Guvernului pe o lege care împiedică executarea unor hotărâri judecătoreşti nu poate fi acceptată într-un stat de drept.

El a arătat că USL va sesiza Curtea Constituţională, prin toate metodele legale şi va solicita CSM să facă toate demersurile necesare astfel încât să împiedice adoptarea unei legi prin care Executivul intervine şi modifică principiul independenţei puterii judecătoreşti.

Ponta a precizat că, dacă se va ajunge la adoptarea legii prin angajarea răspunderii, USL va depune plângere penală împotriva premierului Boc, dar şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu, dacă şeful statului va promulga proiectul de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici